Točno prije 11 godina kubanski predsjednik Fidel Castro se susreo prvi put s nekim od američkih predsjednika

 

Šef kubanske države Fidel Castro rukovao se s predsednikom SAD Billom Clintonom, susrevši se prvi put licem u lice s nekim od američkih predsjednika od kada je preuzeo vlast na Kubi 1959. nakon pobjede revolucije. Bijela kuća je objavila da je Castro bio taj koji je prišao i prvi pružio ruku Clintonu.


 

 

Republika Kuba je, od kada je Castro preuzeo vlast, postala prva komunistička zemlja u Latinskoj Americi. U početnom razdoblju Amerikanci su tražili prijatelje u Kubancima. No ubrzo Kubanci su počeli osjećati ogorčenje prema Amerikancima, i Kuba se sve više udaljavala od SAD-a a približavala SSSR-u.

 

1961. godine SAD prekidaju diplomatske odnose s Republikom Kubom, da bi 1962. došlo do “kubanske raketne krize”, odnosno prijetilo je da sve razlike i sukobi između SSSR-a i SAD dovedu do mogućeg trećeg svjetskog rata. Sovjetski je Savez na otoku instalirao brojne raketne baze. Sjedinjene su Države reagirale bez oklijevanja uvodeći pomorsku blokadu Kube. Sovjeti su u zadnjem trenutku odustali od probijanja blokade, da bi na kraju pristali na uklanjane baza. Godine 1989. odnosi sa SAD-om su se nešto popravili pa su Američke tvrtke počele uvelike ulagati u havanske poslove, a tisuće bogatih turista željele su osjetiti ćud kubanske elegancije i dekadencije.

 

Komunistička partija je jedina politička stranka na Kubi koja je i dandanas legalna. Ona drži vodeće funkcije u upravi zemlje, uključujući i sudstvo. Ostala politička pitanja uključuju ilegalnu emigraciju kubanaca u SAD, ekonomski embargo koji je SAD nametnuo Kubi i zatvaranje političkih disidenata koji su u opoziciji prema vlasti.

 

Danas na Kubi vlast sve više preuzima Fidelov brat Raul, jer je glavni pokretač revolucije na Kubi, bolestan, a odnosi između Kube i SAD-a nisu ni danas nimalo bajni.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara