Tuđman: Karadžić neće ništa dokazati

 

Peter Robinson, pravni savjetnik ratnog zločinca Radovana Karadžića, trebao bi se idućeg petka susresti s Miroslavom Tuđmanom, nekadašnjim šefom Hrvatske izvještajne službe (HIS) i sinom bivšeg hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana.


 

 

Šverc oružja

 

No, Karadžićeva obrana “još čeka da Vlada Hrvatske razjasni hoće li dr.Tuđmana osloboditi obaveze čuvanja državne tajne”, kako bi mogao odgovoriti na Karadžićeva pitanja.

 

Tuđman bi se tako trebao izjasniti o navodnom švercu oružja iz Irana preko Hrvatske u zaštićene zone Srebrenica i Žepa 1994. i 1995. godine, i to uz prešutnu suglasnost Sjedinjenih Američkih Država i drugih zemalja.

 

– Haški tribunal izdao je obvezujući nalog po kojem se ja moram odazvati na taj razgovor s odvjetnikom. U suprotnom, zaprijećena mi je kazna od sedam godina zatvora ili 100.000 eura. Međutim, ja moram poštivati hrvatske propise i zakone, jer sam ja bio službenik Hrvatske. Treba vidjeti hoće li Vlada meni skinuti oznaku tajnosti. Još nisam dobio obavijesti hoće li Vlada to učiniti ili ne – kazao je Tuđman za “Avaz”.

 

Izdavanje naloga

 

Poznato je, kaže on, da je Hrvatska za vrijeme rata propuštala naoružanje za HVO i Armiju RBiH.

 

– Karadžićeva je teza, očito, ta da je dio oružja otišao u Srebrenicu. Prema tome, da to valjda nije bila zaštićena zona, i Karadžić je iz tog razloga naredio ono što je naredio. Mislim da Karadžić time ništa neće uspjeti dokazati. Drugo je pitanje poštovanja odluka Vijeća sigurnosti UN-a… Srebrenica nije ugrožavala Srbe, nego su oni ugrozili egzistenciju Bošnjaka – smatra Tuđman.

 

U srpnju ove godine, podsjetimo, Raspravno vijeće Haškog tribunala odobrilo je Karadžićev zahtjev za izdavanje naloga Vladi Hrvatske da Tuđmanu uruči poziv za razgovor s njegovim pravnim savjetnikom.

 

Jelačić: Vidjet ćemo za oznaku tajnosti

 

Kako je za naš list kazala glasnogovornica Haškog suda Nerma Jelačić, ako Karadžić ocijeni da Vlada Hrvatske nije dovoljno uradila da osigura Tuđmanovo svjedočenje, onda on može tražiti od Sudskog vijeća da intervenira.

 

– A hoće li Vijeće intervenirati, zavisi od toga je li potrebno da bude skinuta oznaka tajnosti i obveza čuvanja tajne. Svaka država članica UN-a ima obvezu sarađivati s Haškim tribunalom, Sudom, Tužilaštvom i odbranom. To se ogleda i u dostavljanju dokumenata i osiguranju svjedoka potrebnih za predmet. Ali, to ne znači da države moraju odustati od oznake tajnosti, odnosno obveze da se čuva njihova tajna – istakla je Jelačić.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara