Turski premijer Recep Tayyip Erdogan želi pooštriti kontrolu interneta

recep-tayyip-erdogan0113Turski premijer Recep Tayyip Erdogan po svemu sudeći namjerava pooštriti kontrolu interneta u Turskoj i blokirati internet stranice koje mu se ne dopadaju. Na ulicama i u parlamentu raste protivljenje. Nakon masovnih prosvjeda održanih u subotu u Ankari, do nereda je došlo i u parlamentu. Za vrijeme sjednice parlamentarnog povjerenstva za pravosuđe došlo je do tuče, a očevici navode da su letjeli papiri, boce i tablet računala, piše Deutsche Welle.

Razlog sukobima je Nacrt zakona koji predviđa veću kontrolu izvršne vlasti nad sudskim sustavom. Nakon što je Erdogan, kao posljedicu korupcionaškog skandala koji je izbio sredinom prosinca smijenio nekoliko policijskih dužnosnika, sada je naglasak stavio na pravosuđe. Novi prijedlog zakona bi vladi omogućio veći utjecaj na imenovanje sudaca i državnih tužitelja. Osim toga je riječ i o planovima pojačane kontrole interneta.

Tursko ministarstvo za obitelj i socijalna pitanja je predložilo Nacrt zakona koji vlastima pored ostalog dozvoljava blokirati određene internet stranice. Nacrtom zakona je također predviđeno da vlada može pohranjivati informacije o stranicama koje posjećuju internet korisnici i te podatke čuvati do dvije godine.

Već sada u Turskoj postoje stroge kontrole interneta. 2007. godine je na razdoblje od 18 mjesece bila blokirana kompletna ponuda YouTubea. 2012. godine je Europski sud za ljudska prava priopćio da je Zakon suprotan članku 10 Europske konvencije o ljudskim pravima koja jamči slobodu govora. Procjenjuje se da je u Turskoj trenutno blokirano oko 40.000 internet stranica.

Google je prošlog mjeseca objavio podatke koji pokazuju da je Turska, u usporedbi sa svim zemljama u svijetu, kod ove kompanije podnijela najviše zahtjeva za brisanje određenih sadržaja. U prvoj polovini 2013. godine je Turska zamolila Google da izbriše 12.162 članka, što je deseterostruko više u odnosu na drugu polovinu 2012. godine.

Kritičari strahuju da se cenzura u Turskoj mogla razviti kao u Kini. Glasnogovornik vladajuće Radničke stranke (AKP) je odbacio takvu usporedi navodeći da “Turska nije Kina”. On je dodao da je moguće usvajanje “nekih zakona koji se odnose na socijalne mreže i online medije”. Prema navodima američke nevladine organizacije “Commitee to Protect Journalists (CPJ)”, Turska se i dalje oštro odnosi prema predstavnicima medija u zemlji. U Turskoj je 2013. godine uhićeno 40 novinara.

Komentari

komentara