Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda optužio Gadafija da je sustavno naređivao silovanja

Tužitelj Međunarodnog kaznenog suda optužio Gadafija da je sustavno naređivao silovanja Glavni tužitelj Međunarodnog kaznenog suda kaže da postoji dokaz kako je libijski vođa Moamer Gadafi naredio silovanje stotina žena, koristeći to kao oružje protiv pobunjenika, javlja BBC.


Luis Moreno-Ocampo kaže kako je silovanje postalo novi aspekt Gadafijeve represije.

 

Osim toga, traže se i dokazi da su Gadafijeve sigurnosne snage dobivale lijekove poput Viagre, kako bi poboljšali svoje seksualne nagone.

 

Prošlog mjeseca, Moreno-Ocampo je od sudaca tražio izdavanje naloga za uhićenje Gadafija, Saif Al-Islama i šefa tajne službe Abdullaha al-Sanussia. Optužio ih je da su počinili kaznena  djela u dvije kategorije zločina protiv čovječnosti – ubojstva i protjerivanje – s napomenom da baš oni nose najveću odgovornost za napade na civile u veljači, na samom početku ustanka. Smatra se da je tad ubijeno između 500 i 700 ljudi. Ukoliko ti nalozi budu izdani, vjerojatno će optužnici biti dodano i silovanje, piše index.hr.

 

Tužiteljeve riječi došle su nakon izjave Glavnog tajnika NATO-a Rasmussena da će savez nastaviti svoju misiju u Libiji sve dok ne poraze Gadafijeve snage. Ipak, napomenuo je da neće slati kopnene jedinice u Libiju kad sukob završi.

 

Komentari

komentara