U BiH živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika: 11,5% Hrvata?!

Popis-stanovništva-1004U Bosni i Hercegovini živi između 3,7 i 3,8 milijuna stanovnika, od toga su blizu 54 posto Bošnjaci! Ovo su prvi neslužbeni rezultati popisa stanovništva koji je u BiH proveden u prvoj polovici listopada ove godine, a baziraju se na podatcima nevladinih organizacija čiji su predstavnici tijekom popisa pratili rad popisivača – javila je TV 1, objavljujući ovu vijest pod egidom ‘ekskluzivno’.

Između ostalog, prvi neslužbeni podatci pokazali su, prema istom izvoru, da je u Republici Srpskoj (RS) popisano između 186.000 i 205.000 Bošnjaka. Nezanemarljiv broj stanovnika izjasnio se nacionalno i kao Bosanci i Hercegovci, dodaje dalje TV 1, ipak navodeći da je prerano za iznošenje podatka o kojem broju je riječ.

Ako se ovi podatci usporede s nekim drugim preliminarnim procjenama – primjerice čelnik HDZ BiH Dragan Čović kazao je da u Bosni i Hercegovini živi oko 570.000 Hrvata, te još nekim sličnim – možda je za dio javnosti najzanimljiviji “rezultat” popisa ovakav: Bošnjaci 54%, Hrvati 11,5%, Srbi 32,5%, Ostali 2%.

Rok za objavljivanje rezultata popisa je tri mjeseca nakon njegovog okončanja, dakle sredinom prvog mjeseca sljedeće godine.

– Mi se nadamo u sve tri statističke institucije da ćemo to uspjeti završiti i prije zakonskog roka i da ćemo tad imati preliminarne rezultate, kazala je Mirsada Adembegović, glasnogovornica Agencije za statistiku Bosne i Hercegovine.

Popisni materijal iz cijele BiH dostavljen je u središnje mjesto za obradu podataka u Istočnom Sarajevu, a bit će proveden i kontrolni popis.

Izvor: TV1

Komentari

komentara