U Mostara održan 2. modul Akademije za mlade političke lidere u BiH

Drugi modul Akademije za mlade političke lidere/ke u BiH, o organizaciji Instituta za razvoj mladih i zajednice Perpetuum Mobile iz Banja Luke održan je u Mostaru od 28. do 30.11. Tema ovog modula bila je ljudska prava i rješavanje sukoba.

Polaznici Akademije su tijekom tri dana slušali predavanja te razgovarali s mnogim gostima. Aleksndra Kutarko-Pani,direkotorica programa izbora razgovarala je s učesnicima o izborima kako osnovnom ljudskom pravu, .Iguman Danilo iz Manastira Žitomislić i Erna Cipra predstavnica Židovske  zajednice su s učesnicima razgovarali o ulozi religije u kontekstu pomirenja i što su do sada oni učinili u procesu pomirenja u BiH. Drugog dana modula, upriličen je i prijem u Federalnom ministarstvu obrazovanja i nauke kod ministra, Damira Mašića. Mladi političari razgovarali su sa ministrom Mašićem o svim pitanjima u oblasti obrazovanja. Upoznali su se sa sistemom funkcioniranja i organizacijom obrazovanja u FBiH, te aktualnim probII_modul_1lemima u reformi obrazovanja. Posebno su naglašena pitanja još uvijek prisutne diskriminacije u obrazovanju na prostoru cijele BiH te o neophodnosti otklanjanja iste.

Nakon posjete ministarstvu ulogu političkih lidera u procesima pomirenja pojasnio je Dennis Graz, predsjednik “Naše stranke”

“Sejdić i Finci protiv BosneiI Hercegovine” naziv je sudskog predmeta koji je vođen pred Europskim sudom za ljudska prava u Strazburu, a o kojem je sa akademcima/kinjama osobno razgovarao Jakob Finci. Martin Raguž, predsjednik HDZ-a 1990 i bivši ministar za ljudska prava i izbjeglice FBiH, predavao je na temu “Ljudska prava iz ugla države”. Nakon predavanja uslijedila su brojna pitanja na koja je gospodin Raguž odgovarao. Nakon što je saznao da će akademci/kinje simulirati građenje koalicije, dao im je ideju “Javite mi, ukoliko se usuglasite oko ključnih pitanja,što ste dogovorili, kako bih bio vaš glasnogovornik u institucijama BiH”, kazao je Raguž.

Posljednji dan modula Mirjana Penava, direktorica udruženja “Forma F” iz Mostara pokušala je približiti temu “Ženska ljudska prava u sistemu UN-a”, a  nakon toga Vehid Šehić, direktor  “Foruma građana” Tuzla govorio je o izazovima koje BiH ima u oblasti ljudskih prava.

Akademci/kinje su svojim mnogobrojnim pitanjima pokazali interes za sve teme tokom drugog modula. Mnogo toga su naučili, a tokom planske igre – simulacije građenja koalicije, uspjeli su istu i formirati.

Komentari

komentara