U pojedinim dijelovima države proslavlja se Dan državnosti BiH

 

Prije 68 godina, 25. studenoga 1943. godine u Mrkonjić Gradu vijećnici Prvog zasjedanja Zemaljskog antifašističkog vijeća narodnog oslobođenja BiH (ZAVNOBiH) donijeli su odluku o obnovi državnosti Bosne i Hercegovine.


 

 

Ovom odlukom BiH je definirana kao jedinstvena i nedjeljiva država u kojoj će svi narodi imati ista prava. Odluka je potvrđena i na Prvom zasjedanju AVNOJ-a u Jajcu, 29. studenoga iste godine. Međutim, navedeni praznik nije usvojen kao državni, a ni kao federalni praznik, nego se obilježava u dijelu Federacije BiH, temeljem Odluke Predsjedništva i Skupštine nekadašnje R BiH, odnosno preko nametnute odluke Vijeća za implemetaciju mira u BiH.

 

Dan državnosti BiH bit će obilježen brojnim svečanostima u većim dijelovima FBiH, polaganjem cvijeća na spomenike, mezarja i groblja, kao i svečanim akademijama.

 

S druge strane, današnji dan je običan kao i svaki drugi, radni za sve institucije, škole i poduzetnike u Zapadnohercegovačkoj županiji i Republici Srpskoj. Situacija je ista u Hercegovačko – neretvanskoj županiji (Mostar, Čapljina, Stolac, Neum…), gdje samo državne institucije obilježavaju ovaj dan kao neradni, dok svi ostali nastavljaju sa svakodnevnim obvezama i poslovima.

 

Oni kojima je stalo do BiH, slobode, antifašizma, jednakosti i 25. studenoga neće posustati u želji i namjeri da ova zemlja, imenom BiH, bude i ostane cjelovita, slobodna, antifašistička demokratska zemlja jednakih ljudi i naroda i to jednakih na cijelom njezinom teritoriju, poručio je predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić na prijmu, kojeg su on i član Predsjedništva Bakir Izetbegović organizirali u Sarajevu povodom 25. studenoga, Dana državnosti BiH. Prijmu, kao ni prethodnih godina, nije prisustvovao srpski član Predsjedništva Nebojša Radmanović.

 

Predstavnici međunarodne zajednice ne vide razlog zbog kojeg ovaj datum ne bi bio obilježavan u cijeloj BiH.

 

Kada je u pitanju OHR, on ima svoje Vijeće za implementaciju mira koje je, prije mog dolaska, odlučilo da ima tri dana praznika: 1. siječanj, 1. svibanj i 25. studeni. I vidite, tu su svi veleposlanici PIC-a”, izjavio je visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara