U polemiku Cerića i Dodika uključio se i Bakir Izetbegović: “Ne treba nam sukob s RS-om”

Iako se predsjednik RS Milorad Dodik već izjasnio da ne želi ulaziti u polemiku sa reisu-l-ulemom IZ u BiH zbog, kako je naveo, ramazana, član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović je osjetio potrebu da i sam kaže nešto na tu temu, piše Avaz.


U priopćenju je precizirao da se to tiče uvredljivih izjava predsjednika RS Milorada Dodika o muslimanima.
“Sa svojim najbližim saradnicima i političkim istomišljenicima analiziram poruke i praktične poteze onih koji BiH ne bi voljeli da vide kao dio slobodnog i demokratskog svijeta. Međutim, protekli period i neposredno iskustvo pokazali su da svakodnevno javno konfrontiranje ne doprinosi interesima BiH i njenih građana. Naprotiv, samo uporni rad, strpljivost i konstruktivnost donose rezultate. U proteklih godinu upravo takva dosljedna i principijelna politika dovela je do bitnih pomaka i stabilizacije odnosa u regiji, što je podržano od naših strateških saveznika i prijatelja u svijetu”, napisao je Izetbegović.
On je također podsjetio ef. Cerića da je politika pokušaja destabilizacije i razgradnje BiH, kako on smatra, “doživjela svoj fijasko”. “Poštovani reis efendija, nadam se da vam se neće biti teško složiti sa mnom da je stabilna i snažna država BiH najbolji garant zaštite svih njenih naroda i građana, pa tako i bošnjačkog naroda”, napisao je između ostalog Izetbegović.
hspf.info

Komentari

komentara