U posljednjoj debati pred izbore Obama i Romney pokazali da zagovaraju istu vanjsku politiku

Posljednje suočavanje dvaju američkih predsjedničkih kandidata Baracka Obame i Mitt Romneya prošlo je u zaoštravanju retorike po pitanju vanjske politike, no općenito gledajući razmišljanja i stavovi kandidata razlikuju se tek u nijansama. Ova debata pokazala je kako su po nekim pitanjima njihovi stavovi gotovo ujednačeni, piše RT.


 

Aktualni predsjednik SAD-a napao je Romneya optuživši ga da bi po pitanju vođenja vanjske politike vratio vrijeme u osamdesete godine prošloga stoljeća i zemlju vodio kao da se još uvijek vodi prije dvadeset godina završeni hladni rat. Dok se Romney usredotočio na često Obamino hvalisanje smaknućem Osame bin Ladena i naglasio kako se on zalaže za čvrstu i jaku Ameriku, no da bi njegova politika bila malo šira od hvatanja glavnih negativaca.

 

‘Vrlo je važno da muslimanski svijet odbaci ekstremistički pristup, ne želimo još jedan Afganistan ili još jedan Irak, a to ne možemo postići isključivo ubijanjem negativaca’, rekao je Mitt Romney aludirajući na ubojstvo vođe al-Qaede.

 

Odnosi sa Rusijom i raketni štit

 

Osvrćući se na nedavnu Romneyevu izjavu danu za CNN u kojoj je ustvrdio kako je Rusija najveći američki neprijatelj na geopolitičkoj sceni Barack Obama rekao je ‘hladni rat završio je prije dvadeset godina, a što se tiče vašeg plana vođenja vanjske politike čini se kako želite uvesti politiku vođenu osamdesetih godina’. Zatim je uputio kritiku Romneyu izjavivši kako smatra da su njegova mišljenja i stavovi po pitanju vanjske politike bili krivi na apsolutno svakom koraku.

 

Romney mu je uzvratio podsjetivši gledatelje na relativno nedavnu Obaminu izjavu koja je jako negativno odjeknula u javnosti kada je ‘šapnuo’ predsjedniku Putinu da mu da malo prostora do nakon izbora kada će popustiti po pitanju postavljanja raketnog štita u Europi. ‘Neću nositi ružičaste naočale po pitanju Rusije i sigurno da ću po pitanju raketnog štita zauzeti čvršći stav nakon izbora’, rekao je Romney.

 

Također je ustvrdio kako ‘napadanje mene nije pitanje o kojem se ovdje raspravlja, napad na mene nije rješenje koje će pomoći po pitanju krize na Bliskom istoku’, zatim se usredotočio na kritiziranje ‘rezova’ u vojnom proračunu naglašavajući jaku potrebu za održavanjem čvrstih i jakih obrambenih snaga. Posebno je istaknuo potrebu za izgradnjom dodatnih vojnih brodova. Obama mu je na to ubacio kako se njegova politika po tom pitanju svodi na prebrojavanje brodova te je u sarkastičnom tonu dodao kako ‘u američkoj vojsci imaju puno manje konja i bajuneta nego u prošlosti.’


Bliski istok, pitanje Sirije i Irana

 

Što se tiče Irana dvojica kandidata u potpunosti su se složili jedan sa drugim naglašavajući kako je posebno važno nametnuti dodatne sankcije, podržati savezništvo sa Izraelom, no Obama je ipak ustvrdio kako se protivi preuranjenoj vojnoj akciji protiv Irana, a Romney nije propustio spomenuti zahlađenje odnosa sa Izraelom, ključnim saveznikom u regiji. Zatim su se u potpunosti složili oko pitanja povratka vojnika iz Afganistana koje je zakazano za 2014. godinu.

 

Pitanje Sirije također je prošlo mirno budući da su se oba kandidata složila kako je svrgavanje predsjednika Assada i postavljanje vlade sklone SAD-u prioritet u vanjskoj politici, no ipak nisu se složili po pitanju davanja teškog naoružanja sirijskim pobunjenicima što je predložio Romney, dok je Obama, koji čini se priznaje zamršenost situacije na terenu, ustvrdio kako je davanje takvog naoružanja potencijalno opasno ako se ne zna točno u čije ruke ide ‘ne želimo da se ljudi koje danas pomažemo sutra okrenu protiv nas ili naših saveznika u regiji’, rekao je Obama.

 

Romney je pak na jedan moralno upitan način opisao situaciju u Siriji ‘kriza u Siriji je zapravo velika prilika za SAD, jer je Sirija trenutno jedini iranski saveznik u regiji koji tim putem dobiva izlaz prema Sredozemnom moru kao i priliku da naoružava Hezbolah u Libanonu stoga bi naš prioritet morao biti svrgavanje trenutnog predsjednika Assada’.

 

Unatoč što se na trenutke činilo kao da kandidati vode zaoštrenu retoriku stavovi kandidata za sljedećeg predsjednika nisu se bitno razlikovali po pitanjima vanjske politike koja je često bila stavka prepiranja sa republikancima koji su kritizirali Obamu zbog suviše blage politike po pitanju Bliskog istoka.

 

Ova debata, koju je pratilo nekoliko milijuna gledatelja, bila je zadnja prilika predsjedničkih kandidata za skupljanje dodatne biračke potpore. Izbori, pedeset i sedmi po redu, zakazani su za utorak, 6. studenog.

 

Izvor: Advance.hr

 

Komentari

komentara