Ubijen Moamer Gadafi

Ubijen Moamer Gadafi?Bivši libijski vođa Moamer Gadafi ubijen je nedaleko od svojeg rodnog grada Sirta, javlja Al-jazeera pozivajući se na vlastite izvore. Vijest je potvrdio i vojni dužnosnik libijske prijelazne vlade (NTC).


 

Rekao je da je Gadafi umro od posljedica ranjavanja prilikom uhićenja. Dužnosnik je rekao kako je Gadafi bio ranjen u obje noge i glavu te da je podlegao ozljedama. U istom napadu ubijen je i zapovjednik njegove vojske Abu Bakr Younus Jabr.

Prve vijesti govorile su da je Gadafi ranjen u obje noge i uhićen dok je s jednim od svojih sinova pokušavao pobjeći iz grada koji je jutros pao u ruke NTC-a. Vijest je objavila libijska televizija koja je također rekla da NTC garantira pravedno suđenje članovima Gadafijeve obitelji.

U glavnom gradu Libije Tripoliju odmah je počelo slavlje. Gradom odjekuju trube automobila i slavljenički rafali ispucani u zrak. Velika je to pobjeda za libijski narod, rekao je ministar informiranja Mahmoud Shammam.

Gadhafi je vladao Libijom željeznom rukom pune 42 godine. Prosvjedi koji su u toj zemlju počeli u veljači prerasli su u građanski rat koji je rezultirao rušenjem sistema i današnjim uhićenjem libijskog diktatora. Nakon dva mjeseca ugušen je i posljednji jači otpor snaga odanih svrgnutome diktatoru. Jedan od zapovjednika operacija u Sirtu potvrdio je da je grad u rukama NTC-a. U središtu grada zavijorila se nova libijska zastava. 

Borbe za Sirt trajale su tjednima. Borci NTC-a grad su držali u okruženju, ali su im napadi često bili kaotični i rezultirali su brojnim pogibijama. Također, Gadafijevi lojalisti u njegovu rodnu gradu pružali su žestok otpor, prislivši ustanike na borbu za svaku četvrt. Sirt je prije rata imao 75 tisuća stanovnika, od kojih je većina izbjegla. Grad je u ruševinama od topničke paljbe koja ga je tjednima zasipala.

 

hspf.info

Komentari

komentara