Ugrožen bezvizni režim za BiH

Ugrožen bezvizni režim za BiH Zbog ogromnog povećanja broja azilantskih zahtjeva jedna od mogućih mjera žurno upućivanje misije eksperata EK u BiH.


 

 

 

Europska komisija (EK) razmatra mogućnost da zbog mnogostruko uvećanog broja azilanata potpuno ukine liberalizaciju viznog režimaza građane BiH, ekskluzivno saznaje “Dnevni avaz”.

Bruxselles, naime, razmatra da iskoristi sve mjere iz mehanizama kontrole bezviznog režima koji su uvedeni odmah po otvaranju europskih granica. Ovakvo šokantno upozorenje bh. vlastima nedavno je putem bh. misije u Bruxsellesu odaslano sa sastanka Ministarskog foruma unutrašnjih poslova i pravosuđa “EU – zapadni Balkan”.

“Avaz” je jučer objavio i prva saznanja o navali bh. azilanata u Belgiju, ali je, na osnovu dokumenata iz Brisela, problem poprimio alarmantne razmjere. Broj zahtjeva građana BiH za azil i negativan trend podigli su Brisel na noge.

U “hitnom” i “povjerljivom” dopisu Ministarstvu sigurnosti BiH i Ministarstvu vanjskih poslova savjetnik u bh. misiji u Bruxsellesu Muaz Dedajić u zabrinjavajućem tonu navodi razloge zbog kojih EK prijeti novim uvođenjem viza.

– Od sugovornika je istaknuto da EK ima loše novosti za BiH. BiH je u veoma kratkom periodu, od države koja je imala najbolji imidž u vezi s poštivanjem pravila bezviznog režima sa EU, pogoršala sliku i trenutno jedino Makedonija ima veći broj tražitelja azila – navodi, između ostalog, Dedajić u svom dopisu.

Da cijela stvar nije nimalo bezazlena, potvrđuje i upozorenje EK da je Europska unija “izuzetno odlučna u provedbi mehanizama kontrole” te da veoma ozbiljno tretira aktualnu situaciju u vezi s azilantskim zahtjevima iz BiH.

Jedna od mogućih mjera je i hitno upućivanje misije eksperata EK u BiH. Također, vlasti naše zemlje upozorene su da pojedine države članice vrše stalni pritisak da EU zauzme “rigoroznu poziciju prema onima koji ne poštuju pravila slobodnog kretanja ljudi u Uniji”.

Građani BiH na ovaj su način dovedeni u poziciju da im, nakon godina strpljivog čekanja na ukidanje viza, ponovo bude oduzeto jedno od osnovnih ljudskih prava, ono na slobodno kretanje! Najveća odgovornost je na Ministarstvu sigurnosti, koje prati proces liberalizacije, i SDA ministru Sadiku Ahmetoviću.

Europska agencija za upravljanje operativnom suradnjom na vanjskim granicama država članica EU (Frontex) nedavno je EK dostavila podatke iz kojih je uočljivo da je udio građana BiH u svojstvu tražitelja azila višestruko uvećan i ima najveći trend od svih država zapadnog Balkana. Tako je naveden podatak da je u srpnju ove godine samo u Italiji azil zatražilo 156 građana BiH!

Potpuni diletantizam i nezainteresiranost za bilo štao osim za sebe samog šef bh. diplomacije Sven Alkalaj pokazao je i nakon najnovijih upozorenja iz Bruxsellesa . Iako je u dopisu bh. misije precizno navedena adresa za obraćanje (Ministarstvo sigurnosti), Alkalaj je taj dopis proslijedio ministru pravde Bariši Čolaku, koji mu je pismo vratio uz obrazloženje da je pogriješio adresu.

Komentari

komentara