Uhićeni Đuro Brodarac i Vlado Milanković

Uhićeni Đuro Brodarac i Vlado Milanković Zbog zapovjedne odgovornosti za ratne zločine nad srpskim civilima 1991. i 1992. godine u Sisku, uhićeni su bivši sisačko-moslavački župan Đuro Brodarac i Vlado Milanković, neslužbeno doznajemo.


 

Navodno je uhićen i Drago Bošnjak kojega se smatra glavnim likvidatorom jedinice Vukovi, prenosi HRT. Brodarac je navodno uhićen u vikendici u okolici Turnja kod Zadra, a tijeku je pretraga njihovih stanova. Za slučaj je nadležno osječko Državno odvjetništvo gdje će uhićenici uskoro biti prepraćeni.

 

Brodarac je za vrijeme zločina bio načelnik Sisačke policijske uprave, od 1993. godine župan Sisačko-moslavačke županije, a u doba Ive Sanadera savjetnik za razminiranje Vlade RH. Milanković je bio ratni zapovjednik specijalne postrojbe MUP-a (Vukovi) u Sisku.

 

Za njihovih mandata na području Banovine likvidirano je i nestalo stotinjak srpskih civila. Istraga je bila koncentrirana na ubojstva desetak uglednih sisačkih Srba. Dio ubojstava dogodio se i zbog pljačke, a neke od tih slučajeva hrvatsko je pravosuđe već procesuiralo.

 

Sumnja se da je riječ o ubojstvima naručenim iz utjecajnih sisačkih krugova kako bi Srbe koji se nisu pridružili pobunjenim krajinskim snagama natjeralo u paniku i izbjeglištvo.

 

Komentari

komentara