Ukrajina: Saveznik Julije Timošenko novi predsjednik parlamenta

Ukrajinski zastupnici izabrali su u subotu bliskog saveznika zatočene oporbene čelnice Julije Timošenko na mjesto predsjednika ukrajinskog parlamenta.

turcinov

Do toga je došlo nakon što je dosadašnji predsjednik, suradnik predsjednika Viktora Janukoviča, ranije u subotu podnio ostavku, prenose agencije. Novi predsjednik parlamenta Oleksander Turčinov visoki je dužnosnik stranke Domovine Julije Timošenko. Izabran je s 288 glasova zastupnika 450-članog parlamenta. „Ukrajinske vlasti nastavit će raditi na stabiliziranju stanja u zemlji“, rekao je Turčinov, prenosi AFP.

Ranije u subotu dosadašnji predsjednik, Janukovičev suradnik Volodimir Ribak, podnio je ostavku.

U ukrajinskom parlamentu trenutno traje rasprava o zahtjevu oporbe da se Viktora Janukoviča odmah smijeni s dužnosti. Oporbeni čelnik Vitalij Kličko rekao je u parlamentu da je Janukovič napustio Kijev i da zemlja mora hitno održati prijevremene izbore, najkasnije do 25. svibnja.

Nije poznato gdje se trenutno nalazi Janukovič, premda je ranije bilo najavljeno da će u subotu posjetiti grad Harkiv na sjeveroistoku zemlje, svoje snažno uporište.

U petak su ukrajinska vlada i oporba potpisali sporazum u mirnom rješenju višemjesečne krize, ali će oči međunarodne zajednice biti uprte u njegovu provedbu za koju svi akteri kažu da će biti teška i izazovna. Sporazum, postignut pod pokroviteljstvom EU-a, predviđa održavanje prijevremenih izbora, osnivanje vlade nacionalnog jedinstva i smanjenje predsjedničkih ovlasti.

HSPF.info

Komentari

komentara