Umrla “željezna lady” Margaret Thatcher

 

Margaret Thatcher umrla je jutros u 87. godini života. ‘S velikom tugom Mark i Carol Thatcher objavljuju da je njihova majka, barunica Thatcher umrla nakon što je jutros pretrpjela moždani udar’, rekao je lord Bell, objavio je AP.


 

 

‘Britanija je izgubila veliku državnicu, veliku premijerku, veliku patriotkinju’, rekao je britanski premijer David Cameron koji se nalazi u službenom posjetu Španjolskoj. Svoj će posjet skratiti i još danas se uputiti u Veliku Britaniju. Kraljica Elizabeta izrazila je duboko žaljenje, te kazala da će poslati privatnu poruku sućuti obitelji.

 

Iz ureda britanskog premijera, nad kojim je britanski stijeg spušten na pola koplja, objavljeno je kako će posljednji ispraćaj Margaret Thatcher biti u londonskoj katedrali svetog Pavla ‘idućih dana’ te da će za nju biti organiziran sprovod s vojnim počastima. Ipak, u skladu sa željama Thatcherine obitelji, neće biti riječ o državnoj sahrani. Nakon ispraćaja, njezino će tijelo biti kremirano u prisutnosti članova najuže obitelji.

 

Margaret Thatcher, premijerka Velike Britanije od 1979. do 1990. i jedina žena do sada toj dužnosti, odstupila je 1990. godine. Tijekom 11 godina na čelu vlade zagovarala je politiku slobodnog tržišta, suprotstavljala se sindikatima i privatizirala brojne državne tvrtke izazivajući polariziranje birača.

 

Godine 1982. vodila je zemlju u ratu s Argentinom oko Falklandskog otočja te bila bliska s tadašnjim američkim predsjednikom Ronaldom Reaganom. Odstupila je s mjesta premijera pod pritiskom vlastite Konzervativne stranke.

Thatcher je 2001. i 2002. pretrpjela niz blažih moždanih udara, nakon čega se povukla iz javnosti.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara