UN-ovi inspektori došli u Iran: Služi li im nuklearni program za izradu atomske

 

 

INSPEKTORI iz UN-ove Agencije za nuklearnu energiju počeli su svoj trodnevni posjet Iranu tijekom kojeg moraju ustanoviti radi li ta država atomsku bombu.


 

 

Posjet je došao u vrijeme eskalacije tenzija između Teherana i zapada zbog iranskog nuklearnog programa. Direktor IAEA Yukiya Amano je kazao da Iran mora odgovoriti na sva pitanja inspektora. Ta država uporno ponavlja već godinama da ne pokušava izraditi nuklearnu bombu.

 

Žestoke sankcije protiv Irana

 

Svađa oko njihove nuklearnog programa se intenzivirala nakon što je IAEA objavila izvješće u kojem je izrazila ozbiljnu zabrinutost zbog “vojne dimenzije” nuklearnog programa. Agencija je tvrdila kako ima informacije da je Iran obavljao bitne testove za razvoj nuklearnog oružja.

 

Od tada su EU i SAD uveli teške sankcije protiv Irana, uključujući i mjere koje pogađaju unosnu naftnu industriju. EU je zabranio uvoz i transport iranske naftne i naftnih prerađevina. Svi postojeći ugovori mora se zamrznuti do 1. srpnja. To vrijeme je ostavljeno kako bi se neke europske države prebacile na druge izvore nafte. Kao odgovor na to, Iran razmišlja o zaustavljanju izvoza nafte u Europu što bi dovelo do ozbiljnog povećanja cijena.

 

Iran prijeti zatvaranjem Hormuškog tjesnaca

 

Prijete i zatvaranjem Hormuškog tjesnaca koji je jedan od najbitnijih svjetskih puteva za izvoz nafte. SAD je na te prijetnje rekao da će, ako bude potrebno, koristiti vojnu silu kako bi taj pravac ostao otvoren. Takve otvorene prijetnje povećale su zabrinutost da bi svijet mogao ući u još jedan vojni sukob.

 

hspf.info

 

 

Komentari

komentara