Uspostava vojnog režima u Egiptu

Nakon što je vojska smijenila egipatskog predsjednika Muhameda Mursija, tijekom noći izbilo je više sukoba Mursijevih protivnika i pristaša, u kojima je najmanje 14 ljudi poginulo.

Tri osobe su poginule u Aleksandriji, među kojima je jedna žena, koja je nožem ubodena u stomak, a 50 je ranjeno, javila je MENA. Osam osoba poginulo je u sukobima u gradu Marsa Matruh na sjeveru zemlje, dok su tri osobe poginule u gradu Minija, na jugu zemlje, među kojima i dva policajca, a 14 ih je ranjeno.

Načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Abdel Fatah al-Sisi priopćio je, u obraćanju naciji, kako je Mursiju oduzeta vlast i privremeno će ga na mjestu šefa države zamijeniti predsjednik Ustavnog suda Adli Mansur.

Vojska je također ukinula ustav i sazvala prevremene izbore, a Al-Sisi je najavio kako će biti formirana tehnokratska vlada.

 

Obračun s islamistima – masovna uhićenja

Glasnogovornik Muslimanskog bratstva, čiji je Mursi lider, priopćio je kako vojne vlasti drže svrgnutog predsjednika, ali se ne zna gdje. Neimenovani sigurnosni dužnosnik rekao je kako se Mursi nalazi u zgradi vojne obavještajne službe, prenio je Reuters, dok je CNN naveo da se Mursi nalazi u kućnom pritvoru.

Egipatske snage sigurnosti uhitile su i predsjednika partije Sloboda i pravda, političkog krila islamističke organizacije Muslimansko bratstvo i još jednog vođu tog pokreta.

Kairski list Al-Ahram je objavio kako su izdani nalozi za uhićenje oko 300 pripadnika pokreta Muslimansko bratstvo. (Dnevnik.ba)

HSPF.info

Komentari

komentara