Ustavnopravno povjerenstvo podržalo Prijedlog o dopuni Izbornog zakona BiH

parlamentUstavnopravno povjerenstvo Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine BiH je danas utvrdio postojanje ustavne osnove te podržalo načela Prijedloga zakona o dopuni Izbornog zakona BiH, čiji su predlagači zastupnici: Mladen Bosić, Darko Babalj, Borislav Bojić, Aleksandra Pandurević i Vesna Krstović-Spremo.

Kako se navodi u obrazloženju, predloženim izmjenama se provodi odluka Ustavnog suda BiH na način da su nazivi općina u RS-u usklađeni sa Zakonom o teritorijalnoj organizaciji RS-a.

Član Povjerenstva Božo Ljubić (HDZ 1990) je kazao da smatra da izmjeni Izbornog zakona BiH treba prići na obuhvatniji način.

Podsjetio je da je na prošloj sjednici Zastupničkog doma PSBiH donesen zaključak da se formira interresorna radna skupina koja bi trebala završiti taj posao do kraja veljače, kako bi onda u svibnju mogli biti raspisani izbori.

Član Povjerenstva Lazar Prodanović (SNSD) je kazao da bi bilo dobro da ovaj prijedlog bude upućen interresornoj radnoj skupini, a da ona što je moguće prije predloži Parlamentarnoj skupštini izmjene Izbornog zakona BiH.

Član Komisije Petar Kunić (DNS) je kazao da bi se on opredijelio za ovaj zakon.

– On je uvjet da se izbori održe, kazao je Kunić.

Član Povjerenstva Saša Magazinović (SDPBiH) je kazao da je zakon koji je predložen rađen na brzinu i ima svoje ozbiljne nedostatke koji nisu suštinske prirode.

– I ne kažem da ćemo se usvajanjem ovog zakona naći u nekom problemu. Ali da je zakon mogao biti bolji, da je mogao biti precizniji i temeljitiji, to tvrdim i to sam na početku ovoga procesa kazao i predlagačima. Što se mene tiče i kluba koji predstavljam, SDP-a, mi ćemo podržati i ustavnu osnovu i načela ovog zakona, kazao je Magazinović.

Član Povjerenstva Mato Franjičević (HDZBiH) je kazao da je sporno, ne samo pitanje koje se pokušava riješiti ovim izmjenama nego načelo po kojem se radi.

– Možemo se opredijeliti između dva načina. Bolji je način da cjelovito tretiramo presude Ustavnog suda koje su tretirale izborno zakonodavstvo BiH. Lošiji je način da idemo selektivno pa da tretiramo pojedine presude Ustavnog suda, smatra Franjičević.

Zalažem se za to, dodao je, da se cjelovito rješava problem izbornog zakonodavstva u smislu svih odluka Ustavnog suda, „da otklonimo neustavnost Izbornog zakona u cjelini, a ne u pojedinim dijelovima onako kako nam u danim okolnostima se čini jednostavnijim ili poželjnijim“.

Dodao je da je to razlog što će biti protiv načela ovog zakona.

– Nije naše iz SDS-a, ni bilo koga, da rješava probleme u Mostaru. Probleme u Mostaru i način implementacije te presude treba se riješiti u Federaciji BiH i trebaju ga riješiti oni koji su u Mostaru, kazala je članica Povjerenstva Aleksandra Pandurević (SDS).

Replicirao joj je član Povjerenstva Božo Ljubić.

– Vas ne zanima pitanje Mostara, vas ne zanima rješenje hrvatskog pitanja u kontekstu presude „Sejdić-Finci“. Vidite, ima i onih koje to zanima i zbog toga mi podržavamo jedan sveobuhvatan pristup, kazao je Ljubić.

Predsjedavajući Ustavnopravnog povjerenstva Šefik Džaferović (SDA) je kazao da je ovo zakon koji će omogućiti BiH da može imati izbore.

– Bez ovog rješenja nema izbora. Jedina razlika između ostalih odluka sudova i drugih pitanja koja treba riješiti i ovog pitanja jest što je ovo uvjet bez kojeg nema izbora sljedeće godine. A sva druga pitanja, naravno, trebaju se riješiti, poželjno je da se riješe, ali ako se i ne riješe to neće biti uvjet za održavanje izbora, „da“ ili „ne“-  kazao je Džaferović.

Dodao je da zbog toga misli da Povjerenstvo treba podržati ovaj zakon.

Ustavnopravno povjerenstvo je, u drugom čitanju, podržalo Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o zaštiti i dobrobiti životinja, čiji je predlagač zastupnica Nermina Zaimović-Uzunović.

Prije izjašnjenja o samom zakonu, članovi Povjerenstva nisu podržali osam amandmana koje je predložio zastupnik Emir Kabil, a koji se uglavnom odnose na brisanje članova predloženog zakona.

Ustavnopravno povjerenstvo je danas utvrdilo postojanje ustavne osnove za Prijedlog zakona o plaćama i drugim naknadama u sudskim i tužiteljskim institucijama na razini BiH kao i za Prijedlog zakona o izmjeni Zakona o zaštiti tajnih podataka.

Utvrđeno je postojanje ustavne osnove te podržana načela Prijedloga zakona o dopuni Kaznenog zakona BiH čiji je predlagač zastupnik Mirsad Đugum.

Izvor: Fena

Komentari

komentara