Vedran Kožul: “Prioritet je BiH u kojoj ima budućnosti za sve koji u njoj žive”

10523162_792229020809144_708784972_nVedran Kožul, član Predsjedništva Hrvatske demokratske zajednice BiH i predsjednik Mladeži HDZ-a BiH dao je ekskluzivni intervju za HSPF.info – portal Hrvatskog studentskog politološkog foruma. Kožul je jedan od osnivača i bivši predsjednik HSPF-a. Istaknuo se po organizacijskim sposobnostima i vještini javnog nastupa. Kroz dugogodišnji rad zalaže se prvenstveno za rješavanje “hrvatskog pitanja” u Bosni i Hercegovini. Držeći se tog motiva postaje potpredsjednik, a zatim i predsjednik Mladeži HDZ-a BiH, te ulazi u Predsjedništvo HDZ BiH. Opći izbori u Bosni i Hercegovini održavaju se sredinom listopada ove godine, tim povodom Vedran Kožul odgovorio je na par pitanja iz domene političkih aktualnosti.

*****

1. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine je najveća stranka s hrvatskim predznakom u Bosni i Hercegovini. Tome u prilog idu svi izbori od uvođenja višestranačja do danas. Očekujete li apsolutnu pobjedu i ovaj put?

Kao najveća hrvatska stranka očekujemo apsolutnu pobjedu na nadolazećim izborima. Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine na izbore ide zajedno sa strankama Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine, osim s HDZ1990. Važno je reći kako naše zajedništvo podržava i značajan dio bivših članova HDZ1990 koji su „devedesetku“ napustili zbog politike novog vodstva. Najorganiziranija smo stranka,  radimo 365 dana u godini, ne samo u predizborno vrijeme kao mnogi, i što je najvažnije, vodimo dosljednu politiku. Birači će to svakako prepoznati.

2. Koliko je Hrvatska demokratska zajednica Bosne i Hercegovine ostvarila obećanoga od prošlih izbora do sada i koje su ambicije koje namjerava realizirati u narednom mandatu?

Na izborima 2010. godine HDZ BiH je osvojio oko 115 tisuća glasova i tim rezultatom smo ostvarili apsolutnu pobjedu kada je u pitanju hrvatsko biračko tijelo. Bosna i Hercegovina je država tri konstitutivna naroda i svih građana koji u njoj žive. Stoga je logično da vlast čine izborni pobjednici unutar srpskog, bošnjačkog i hrvatskog naroda, uz sudjelovanje ostalih. To nažalost očito ne želi biti jasno zagovarateljima unitarne politike iz sarajevskog političkog kruga. Oni su doslovno prekrižili izbornu volju hrvatskog naroda. Glasovima Bošnjaka izabran je hrvatski član Predsjedništva BiH. Istima to nije bilo dovoljno pa su mimo svih demokratskih načela, skupa s poltronima iz reda hrvatskog naroda koji su dobili minimalan broj glasova, uspostavili nelegalnu i nelegitimnu Vladu Federacije BiH te su instalirali također nelegalnog predsjednika ovog entiteta Živka Budimira. U takvoj situaciji, kada su Ustav i zakoni često samo mrtvo slovo na papiru koje politički predstavnici najbrojnijeg naroda zanemaruju, teško je ostvariti sve obećano. Ne mogu komentirati cjelokupan odnos između obećanog i ostvarenog  jer je za to potrebno napraviti ozbiljnu analizu. Na razinama na kojima smo kao HDZ BiH participirali u vlasti učinili smo dosta toga. Vijeće ministara BiH izdvojio bih kao pozitivan primjer. Uspostava Vlade Federacije BiH dokaz je, pak, kako je HDZ BiH umjesto fotelja izabrao dosljednost.

Ukratko, što se tiče vremena koje dolazi prioritet je BiH u kojoj ima budućnosti i perspektive za sve ljude koje žive u ovoj zemlji. Moramo težiti Bosni i Hercegovini koja će biti moderna europska država ravnopravnih naroda i građana. To bi trebao biti program svih onih koji žele dobro ovoj zemlji, bez obzira na stranačku ili bilo koju drugu pripadnost.

3. Hoće li doći do promjena na način da će biti veća zastupljenost mladih na listama i što konkretno stranke Hrvatskog narodnog sabora namjeravaju učiniti za dobrobit mladih u Bosni i Hercegovini?

Uskoro će biti poznata imena kandidata za predstojeće Opće izbore na svim razinama. HDZ BiH s koalicijskim partnerima teži listama koje će biti spoj mladosti i iskustva. Veliki broj članova Mladeži HDZ BiH biti će na listama, jedan broj njih već obnaša odgovorne funkcije u zakonodavnoj i izvršnoj vlasti. Od svih nas se očekuje dosljedno zastupanje politike Hrvatske demokratske zajednice BiH  koje podrazumijeva i borbu za bolji položaj mladih u Bosni i Hercegovini. Već činimo dosta toga kada je u pitanju položaj mladih, kako na unutarnjem, tako i na međunarodnom planu.

Surađujemo s nizom međunarodnih organizacija. Glavni prioritet suradnje je ulaganje u obrazovanje mladih te njihovo stalno usavršavanje. Podsjetit ću vas, Mladež HDZ BiH od ove godine je i pridruženi član Mladeži Europske pučke stranke (YEPP). Naše kolege iz čitave Europe upoznali smo sa situacijom u Bosni i Hercegovini. Iz dana u dan želimo biti bolji te  tako opravdati ukazano povjerenje. Sve više mladih prepoznaje nas kao organizaciju koja se dosljedno bori za njihove interese i potrebe. Jednako su nam važni mladi ljudi u Posavini, Središnjoj Bosni, Hercegovini, kao i u svakom drugom dijelu Bosne i Hercegovine. Stalno smo na terenu, stoga smo bliži našem narodu nego neki koji pola naših mjesta ne znaju pronaći ni na karti. Upravo smo zbog toga stožerna stranka hrvatskog naroda!

HSPF.info

Komentari

komentara