Vekarić: Srbija u EU ne može „preko tijela žrtava i ratnih zločina“

Tužitelj za ratne zločine Srbije Vladimir Vukčević ocijenio je danas u Beogradu da je javnost u Srbiji u velikoj mjeri svjesna da su tijekom 1990-ih činjeni zločini u ime Srba.
Vukčević je na panel diskusiji nakon najave početka snimanja filma “Ustanička ulica” rekao da nisu Srbi činili zločine već “raznorazni zločinci” s imenom i prezimenom, u ime Srba, a čiji je najvažniji motiv bio pljačka.


“Naš cilj je da se utvrdi imenom i prezimenom tko je činio zločine u ime Srba”, istakao je srpski tužitelj.

Zamjenik tužitelja za ratne zločine Bruno Vekarić ocijenio je da je svijest o ratnim zločinima na prostoru bivše Jugoslavije prolazila kroz više faza, od prikrivanja tijekom ’90-ih godina, zatim negiranja i relativizacije do momenata kada su se oni opravdavali.

“Javnost je podjeljena i danas ali je sada bolja slika”, istakao je Vekarić dodajući da Srbija na putu ka Europskoj uniji ne može ići “preko tijela žrtava i ratnih zločina” već njihovim procesuiranjem i pravosudnom istinom o ratnim zbivanjima.

Sudac Vjeća za ratne zločine Apelacijskog suda u Beogradu Siniša Važić rekao je da je zagovornik ideje da kamere uđu u sudnice jer, kako je naveo, neke strašne stvari koje su se događale tijekom ratova ne mogu se opisati riječima.

Dodaje da sud ne piše povjest, ali sudske presude jesu i bit će dio povijesti, prenose Nezavisne novine.

 

Komentari

komentara