Vesna Alaburić: Gotovina i Markač neće dočekati oslobađajuću presudu

Pod predsjedanjem suca Theodora Merona održala se cjelodnevna rasprava Žalbenog vijeća, kojom je službeno završilo suđenje generalima Anti Gotovini i Mladenu Markaču. Pritom su se generali osobno obratili sudu, a rezime svega je i više nego pozitivan prema uglednoj hrvatskoj odvjetnici Vesni Alaburić.


Tijekom rasprave odvjetnici i tužitelji iznosili su svoju stranu priče o tome što se događalo tijekom operacije Oluja, odnosno što se događalo poslije. Obrana kao da se pritom bolje pripremila, odnosno bolje je odradila posao koji je propustila napraviti prije donošenja nepravomoćne presude.

– Obrana je bila vrlo dobra i vrlo uvjerljiva. Mislim da su dobro argumentiralu tezu da nije bilo prekomjernog granatiranja i da ono nije bilo u svrhu progona Srba. Tužiteljstvo je na posredan način priznalo da obrana ima jake argumente i smatram da su napravili korak nazad – rekla nam je odvjetnica Vesna Alaburić.

Tužitelji su se kroz cijelu raspravu koncentrirali na Brijune i sve što je tamo rečeno, a u tome su izostavili više pažnje posvetiti granatiranju i granici od dvije stotine metara, koja se inače u vojnom pravu određuje na četiri stotine metara. Obrana je znala da mora pobiti te argumente o granatiranju i time bi doveli generale u izrazito povoljniju situaciju od ove u kojoj je Gotovina osuđen na 24, a Markač na 18 godina.

– Teza o udruženom zločinačkom pothvatu ne može biti srušena, ali može se umanjiti uloga vojske u njemu, odnosno može se dokazati da operacija Oluja nije bila dio udruženog zločinačkog pothvata – smatra Alaburić.

Ugledna odvjetnica nije sklona prognozama jer je to nezahvalno, posebno u ovako kompliciranom slučajevima, ali sigurna je da generali neće dočekati oslobađajuću presudu.

– Nitko ne bi trebao očekivati oslobađajuću presudu jer je Haag prilično jasan po pitanju presuda u slučajevima udruženog zločinačkog pothvata. Može se umanjiti uloga pojedinaca, ali cijela teza se neće srušiti – tvrdi Alaburić.

No vjeruje u manju kaznu, i to bitno manju.

– Uvjerena sam u smanjivanje kazne i do pedeset posto, što znači da bi u trenutku donošenja pravomoćne presude Ante Gotovina automatski bio slobodan čovjek – kaže odvjetnica.

Ante Gotovina je u Haag stigao 10. prosinca 2005. godine, a ako bi mu kazna bila smanjena na 12 godina bio bi slobodan čovjek u prosincu 2013. Naime, nakon dvije trećine odslužene kazne optuženike se pušta na slobodu. Mladen Markač se na raspolaganje sudu postavio 2004. godine, bio je u kućnom pritvoru koji je prekršio lovom na veprove kod Virovitice, a od ožujka 2008. nalazi se u Haagu. Kada bi se njegova kazna ‘prepolovila’ bio bi slobodan čovjek u ožujku 2014.

 

(politikaplus.com)

HSPF.info

Komentari

komentara