Vijeće EU odblokiralo Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s BiH

mogheriniVijeće Europske unije preporučilo je danas da Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu nakon što je BiH ispunila tražene uvjete.

“S obzirom na obveze koje je Bosna i Hercegovina preuzela i u skladu sa svojim zaključcima od 15. prosinca, Vijeće konstatira da su se stekli potrebni uvjeti i slaže se s tim da se zaključi Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju s Bosnom i Hercegovinom”, kaže se u zaključcima ministara vanjskih poslova zemalja članica EU-a, koji su se okupili u Bruxellesu na redovitom mjesečnom sastanku, prenosi agencija Hina.

Europski tajnik za politiku susjedstva i pregovore o proširenju Johannes Hahn pozdravio je zaključke Vijeća Europske unije te je putem društvene mreže Twitter pozdravio zaključke o BiH kojima su uzeti u obzir preuzete obveze za reforme. Putem Twittera oglasio se i austrijski šef diplomacije Sebastian Kurz, koji je naglasio da je važno ohrabriti reforme u BiH. Tim zaključcima prihvaćena je preporuka visoke predstavnice EU-a za vanjsku i sigurnosnu politiku Federice Mogherini da SSP s Bosnom i Hercegovinom stupi na snagu. Preporuka je uslijedila nakon što su se čelnici Bosne i Hercegovine pismeno obvezali na reforme.

Bosna i Hercegovina je s EU-om potpisala SSP još 16. lipnja 2008. godine, a njegova ratifikacija u svim zemljama članicama dovršena je u veljači 2011. godine, međutim, sporazum nije stupio na snagu jer se od BiH tražilo da provede još neke reforme. U prvom redu da provede presudu Europskog suda za ljudska prava u predmetu “Sejdić-Finci”, što bi i pripadnicima nacionalnih manjina omogućilo da se kandidiraju za članove Predsjedništva BiH i Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH.

EU je u prosincu prošle godine prihvatila novi pristup prema BiH, kojim je promijenjen redoslijed poteza koje Bosna i Hercegovina treba učiniti da bi se pomaknula s mjesta i krenula putem europskih integracija. Novi pristup nije izbrisao obveze koje BiH treba ispuniti na svom putu prema EU-u, nego su neke od njih ostavljene za kasnije, a na prvo mjesto su stavljene socijalne i ekonomske reforme kako bi se popravila situacija u zemlji.

Vijeće u svojim zaključcima poziva vodstvo Bosne i Hercegovine da ispuni preuzete obveze, uključujući i prilagodbe koje se moraju unijeti jer se u međuvremenu EU proširila na Hrvatsku. Hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić rekla je da bi SSP s Bosnom i Hercegovinom mogao stupiti na snagu tijekom ovoga proljeća. Na pitanje kosi li se novi pristup EU-a prema Bosni i Hercegovini s deklaracijom Hrvatskog narodnog sabora, koji je zatražio ustavne promjene s četiri federalne jedinice u BiH, Pusić je odgovorila da za to nema prostora u novom pristupu. “Za to nema prostora u novom pristupu. Novi pristup ide prema BiH kao europskoj zemlji, koju treba izvući iz ovog untarnjeg vječnog preispitivanja, kuhanja. Svako ko želi dobro Bošnjacima, Hrvatima i Srbima u BiH zna da je europski put ono što toj zemlji može osigurati napredak. Tim putem će ići EU, tim putem će ići BiH”, kazala je Pusić.

HSPF.info

Komentari

komentara