Vijeće ministara donijelo Privremenu odluku o JMBG

Vijeće ministara BiH na današnjoj sjednici u Sarajevu donijelo je Privremenu odluku o utvrđivanju registracijskih područja za određivanje jedinstvenih matičnih brojeva u Bosni i Hercegovini, kojom se želi privremeno omogućiti izdavanje JMB i upis novorođenčadi u knjige rođenih te izdavanje osobnih i drugih dokumenata.

Odluka stupa na snagu danom donošenja, a konačno rješenje bit će doneseno u Parlamentarnoj skupštini BiH.

Ova privremena odluka ne prejudicira rješenje u budućem zakonu o izmjenama i dopunama Zakona o jedinstvenom matičnom broju u BiH i primjenjivat će se najduže 180 dana od dana donošenja.

Za realizaciju Odluke zaduženi su nadležni organi entiteta, županija, Brčko Distrikta BiH, Agencija za identifikacijska dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka i Ministarstvo civilnih poslova.

Podsjetimo, ova odluka Vijeća ministara uslijedila je nakon što je portal Klix.ba u utorak navečer objavio priču o tromjesečnoj bebi Belmini Ibrišević, koja hitno mora na transplantaciju koštane srži u Njemačku, a ne može dobiti putovnicu zbog toga što nema JMB.

Nakon teksta brojni građani BiH počeli su slati e-mailove na adrese Vijeća ministara zahtjevajući da se donesu odluke koje bi regulirale konačno dobivanje jedinstvenih matičnih brojeva za bebe rođene nakon 12. veljače ove godine.

Izrevoltirani ponašanjem političari koji se već mjesecima ne mogu dogovoriti i svoje političke interese stavljaju ispred interesa najmlađih stanovnika ove zemlje, građani Sarajeva su se u podne počeli okupljati ispred zgrade institucija BiH. Nedugo nakon toga Vijeće ministara je usvojilo ovu privremenu odluku.

Komentari

komentara