Vijeće sigurnosti UN-a bez zajedničkog stava o Kosovu

 

Konzultacije Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (UN) završene su u srijedu navečer bez zajedničkog stava o situaciji na sjeveru Kosova, rečeno je Tanjugu u diplomatskim izvorima u New Yorku.


 

 

U konzultacijama iza zatvorenih vrata, koje je zatražila Rusija, ponovila se ranija situacija, da su zapadne zemlje iskazale stav da se problemi na sjeveru Kosova mogu riješiti jedino dijalogom, uz posredovanje Europske unije, navode isti izvori.

 

Zapadne zemlje članice Vijeća sigurnosti smatraju da je situacija na sjeveru Kosova pod kontrolom, a da KFOR i EULEX djeluju u skladu s mandatom koji su im povjerile UN.

 

Većina članica Vijeća sigurnosti UN-a je pokazala da shvaća ozbiljnost situacije u srpskoj pokrajini, rekli su isti diplomatski izvori.

 

Konzultacije su sazvane na zahtjev Rusije, koja je u utorak izrazila zabrinutost zbog nasilja nad srpskim stanovništvom koje su dopustile jedinice međunarodnih snaga KFOR, pozivajući istovremeno KFOR i EULEX da se striktno pridržavaju principa statusne neutralnosti.

 

Konzulatacije su održane dan pošto je na administrativnom prijelazu Jarinje došlo do sukoba Srba i pripadnika KFOR-a, u kojem je povrijeđeno 11 osoba – sedmorica Srba i četvorica vojnika KFOR-a.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara