Vladine snage su ušle u Bani Valid, uporište “Gadafijevaca”

Vladine snage su ušle u Bani Valid, uporište U međuvremenu su se u Sirtu, drugom velikom uporištu Gadafijevih pristaša, vodile žestoke bitke prijelaznih snaga i lojalista.


 

 

 

Iako snage nove vlade već dugo napadaju taj obalni grad, ondje ih uvijek dočekuje žestok otpor lojalista, pogotovo njihovih snajperista koji su smješteni na ključnim mjestima u gradu. Po završetku bitke vladine će se snage pridružiti onima u Bani Validu, rekao je glasnogovornik Nacionalnog prijelaznog vijeća.

 

Gadafiju naklonjena televizijska postaja Arrai u ponedjeljak je potvrdila informaciju da je Gadafijev sin Kamis poginuo krajem kolovoza. Televizija je objavila da je Kamis poginuo u borbi protiv vladinih snaga u gradu Tarhuni. Ista je postaja potvrdila i smrt sina šefa Gadafijeve tajne službe Muhameda Abdulaha al-Senusija. Neke druge novinske agencije navele su mogućnost da je umro i sam šef tajne službe.

 

Kako piše CNN, u pozadini žestokih bitki zapostavlja se pitanje broja zarobljenika i njihova tretmana. Mona Rishmawi iz UN-ova ureda za ljudska prava rekla je da postoje optužbe i dokazi o mučenju u zatvorima, što je zbog karakterističnog stanja u zemlji teško nadzirati pa bi moglo proći nekažnjeno.

 

– U ovom trenutku nema policijske infrastrukture, nema nadzora nad zatvorima… Ministarstvo pravosuđa trenutačno nije potpuno funkcionalno – rekla je Rishmawi

Komentari

komentara