Washington Post: Teheran je nuklearno osposobljen

 

Iran je razvio ključne faze i komponente za gradnju nuklearnog oružja, piše danas Washington Post, pozivajući se na obavještajne podatke Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).


 

 

Prema ovim podacima Iran je od stranih eksperata dobio ključnu tehničku pomoć, piše list, pozivajući se na zapadne diplomate i nuklearne eksperte.

 

Očekuje se da će izvještaj IAEA, koji će biti objavljen sljedećeg tjedna, biti do sada najdetaljniji u vezi sa nuklearnim programom Teherana za koji se vjeruje da razvija atomske bombe.

 

Washington Post navodi da su ovi podaci pružili nove detalje o ulozi koju je igrao bivši sovjetski znanstvenik za naoružanje koji je, navodno, obučavao Irance o detonatorima visoke preciznosti čiji je zadatak da izazovu nuklearnu lančanu reakciju.

 

U izvještaju se, također, podržavaju zabrinutosti da je Iran nastavio provoditi istraživanja vezana za nuklearno oružje i nakon 2003. godine kada su američke obavještajne službe vjerovale da je Iran zaustavio istraživanje zbog međunarodnog pritiska.

 

Zapadne sile vjeruju da Iran pokušava razviti nuklearno oružje pod plaštom civilnog energetskog programa.

 

Teheran odbacuje tvrdnje da želi atomske bombe rekavši da proces obogaćivanja uranija služi samo za pogon reaktora za prikupljanje elektro energije.

 

Nova otkrića u izvještaju IAEA pružaju detalje o navodnom tajnom istraživačkom programu koji je ambiciozniji, oragniziraniji i uspješniji nego što se vjerovalo, piše list.

 

Pozivajući se na Davida Albrighta, bivšeg dužnosnika IAEA koji je analizirao nalaze agencije, list navodi da Iran ima dovoljno informacija da dizajnira i proizvede djelotvornu nuklearnu napravu za zgušnjavanje u jezgri koristeći visoko obogaćeni uranij kao svoju jezgru cijepanja.

 

Albright je neke detalje izvještaja iznio na privatnoj konferenciji obavještajnih službenika prošlog tjedna, navodi Washington Post.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara