WikiLeaks: Mesić i Komšić zagovarali rušenje Dodika i Silajdžića

 

Nekadašnji i sadašnji predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić, u razgovoru sa bivšim predsjednikom Hrvatske Stjepanom Mesićem, rekao je da bi najboje bilo ako bi tadašnji predstavnik EU u BiH Miroslav Lajčak smijenio lidere SNSD i Stranke za BiH, Milorada Dodika i Harisa Silajdžića, navodi se u depeši koju je veleposlanik u Hrvatskoj Robert Bradtke poslao State Departmentu studenoga 2007. godine.


 

 

U depeši, koju je objavio WikiLeaks, opisuje se Komšićev posjet Zagrebu i navodi da je on došao sam, bez tjelohranitelja, sa samo jednim savjetnikom, a sve s ciljem da Dodik i Silajdžić ne bi znali za njegovo putovanje.

 

Pojedinosti razgovora između Komšića i Mesića, kako stoji u depeši, veleposlaniku Bradtkeu prenio je savjetnik hrvatskog predsjednika Zoran Lončar.

 

Lončar je, kako se navodi, naveo da je Komšić zabrinut zbog Silajdžićevog ponašanja jer mu je nedavno rekao da SAD više nisu zainteresirane za BiH i da se BiH treba okrenuti islamskom svijetu.

 

“To je Komšića uznemirilo”, ističe se u depeši i dodaje da je veleposlanik Bradtke rekao Lončaru da bi smjene Dodika i Silajdžića bile ekstremna opcija, te da se na to gleda kao na posljednju mogućnost.

 

“Prije toga trebalo bi pripremiti prijelazne korake, ali on osobno smatra da BiH nije došla do te točke”, zaključio je Bradtke.

 

 

hspf.info

Komentari

komentara