Zajedničko priopćenje povodom javnog poziva MVP BiH; HSPF, SOFPNBL i SPONA

mvp1Studentska organizacija Fakulteta političkih nauka Banja Luka, Asocijacija studenata političkih nauka SPONA Sarajevo i Udruga „Hrvatski studentski politološki forum“ Mostar, kao krovna predstavnička tijela i organizacije studenata političkih znanosti u Bosni i Hercegovini izdaju usuglašeno priopćenje u vezi s Javnim pozivom za prijem pripravnika u Ministarstvo vanjskih poslova Bosne i Hercegovine.

Naime, navedeni poziv objavljen je na internet stranici Agencije za državnu službu Bosne i Hercegovine, dana 8. studenog 2016. godine i u istom se navodi da se poziv otvara za sljedeće pozicije:

  1. Pripravnik sa završenim Pravnim fakultetom (6 izvršitelja)
    2. Pripravnik sa završenim Ekonomskim fakultetom (6 izvršitelja)
    3. Pripravnik sa završenim Filozofskim fakultetom – Smjer engleski jezik (2 izvršitelja)
    4. Pripravnik sa završenim Filozofskim fakultetom – Smjer njemački jezik (1 izvršitelj)

Smatramo neprimjerenim i neodgovornim ovakvo ponašanje Ministarstva vanjskih poslova BiH koje ne samo da je diskvalificiralo nego i ignoriralo postojanje struke, studijskih programa pa i samih fakulteta na kojima se obrazuju kadrovi za obavljanje poslova kakvi se po svojoj prirodi realiziraju u državnoj službi. Sama činjenica da se studenti u BiH obrazuju na visokoškolskim ustanovama koje imaju studijske programe kao što su politologija, međunarodne i sigurnosne studije, novinarstvo i komunikologija, sociologija, socijalni rad i sl. trebala bi biti dovoljan razlog da državne institucije, kao i entitetske, županijske pa i lokalne razgovaraju s našim fakultetima i organizacijama o angažiranju naših studenata u vidu stažiranja, obavljanja stručnih praksi itd.

Ovim priopćenjem ukazujemo na zajednički problem koji se javlja već duže vremensko razdoblje. U Bosni i Hercegovini se već godinama studenti obrazuju na našim fakultetima bez da nakon toga imaju priliku za zaposlenje u državnoj službi. Tim se postavlja pitanje za čije potrebe se školuju kadrovi u Bosni i Hercegovini?

Mišljenja smo da sve institucije i organizacije trebaju u što skorijem razdoblju izvršiti sistematizaciju radnih mjesta i kadrovskih politika kako bi kadar koji izlazi s navedenih visokoškolskih ustanova imao priliku za zaposlenje u struci, i time dao svoj doprinos društvu u kojem živi. Tim povodom pozivamo sve zainteresirane, a prije svega Ministarstvo vanjskih poslova BiH na koje se ovo priopćenje izravno odnosi, da u koordinaciji s našim fakultetima i organizacijama pronađe kompromisno rješenje za ovaj problem.

Komentari

komentara