Zašto bi BiH bila u 2014. podložna konfliktu?

asim-mujkic1226Ne vidim nekog posebnog razloga zašto bi Bosna i Hercegovina u 2014. godini bila posebno podložna konfliktu kada ta situacija u našoj zemlji traje već dva desetljeća, ocijenio je u izjavi za Agenciju Fena profesor  Fakulteta političkih nauka Univerziteta u Sarajevu dr. Asim Mujkić.

Kazao je to komentirajući upit u vezi s pisanjem britanskog magazina “The Economist” o tome “da BiH spada u red zemalja kojima prijete veliki socijalni nemiri u sljedećoj godini”.

– U načelu se slažem da je ovo područje trusno što se tiče stabilnosti, kazao je Mujkić, navodeći da to traje duže razdoblje – od 1990. godine, odnosno od samog početka tranzicije BiH, te da ne vidi zašto bi 2014. bila izuzetak.

Na dodatni upit o tome koliko činjenica da je 2014. izborna godina može opterećivati stanje i odnose u BiH, Mujkić smatra da svaki izbori u BiH predstavljaju potencijalni izvor napetosti, a s obzirom na naglašen etnopolitički element u BiH, ali da ne vidi što bi to bilo sada značajnije nego prije četiri godine, ili u nekom drugom izbornom ciklusu.

Izvor: Hina

Komentari

komentara