Zašto je Dodik teže poražen i može li se oporaviti do idućih izbora?!

 

U prvim reakcijama na rezultate izbora za načelnike – gradonačelnike u Republici Srpskoj (RS) na jučerašnjim lokalnim izborima brojni politički analitičari, sociolozi i novinari složni su u ocjeni da je Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) pretrpio ozbiljan udarac od koga će se teško oporaviti, javlja dopisnik agencije Anadolija.


 

 

Podsjećamo, od 62 općine u RS-u, Srpska demokratska stranka (SDS) je sama ili u koaliciji s dugim oporbenim strankama pobijedila u 36 općina. Prema riječima predsjednika te stranke Mladena Bosića, može se očekivati da SDS u 40 općina bude dio vladajuće strukture u općinskim, odnosno gradskim skupštinama.

 

Aleksandar Vranješ, profesor na Fakultetu političkih nauka u Banja Luci ocijenio je da preliminarni rezultati pokazuju da su se građani u RS “zasitili simbolične kampanje bazirane na nacionalnoj priči koju je vodio SNSD i okrenuli se prema programu SDS-a koji se bavio socijalnim problemima građana“.

 

Prema njegovim riječima to bi itekako moglo odrediti i ishod Općih izbora 2014. godine.

 

Politički analitičar Mladen Miroslavljević je, također, uvjeren da su izborni rezultati svojevrstan indikator raspoloženja građana koje bi se moglo ponoviti i na sljedećim izborima za dvije godine.

 

– SDS je pobjednik ovih izbora i to bi se i te kako moglo odraziti i na opće izbore 2014. godine, kazao je Mirosavljević za AA.

 

Sociolog Siniša Marčić istaknuo je da „plebiscitarna pobjeda oporbe nad SNSD-om dokaza da je SNSD, svojom politikom vladanja prokockao ogromno povjerenje koje je imao kod građana“.

 

Prema mišljenju urednika dnevnog lista „Euro Blic“ za RS Anđelka Kozomare, građani RS su zapravo „više glasovali protiv aktualne vlasti nego što su svoje povjerenje dali drugim strankama zbog programa koje su im ovi ponudili“.

 

Iako je lider SNSD-a Milorad Dodik u noći nakon izbora ustvrdio da „SNSD nema razloga biti nezadovoljan postignutim izbornim rezultatom, profesor Vranješ smatra da je to tipična priča o „kiselom grožđu“.

 

„SNSD je izgubio bitku u četiri od pet najvećih gradova u RS, dakle, Prijedoru, Doboju, Trebinju i Bijeljini, ali i svoja do sada neupitna uporišta poput Srpca i Dubice, čime je taj poraz još izraženiji“, kazao je Vranješ.

 

Posebno je za SNSD, prema njegovom mišljenju, bolan poraz u Bijeljini, obzirom da je kampanju za njihovog kandidata za gradonačelnika vodilo cjelokupno rukovodstvo SNSD-a, odnosno RS-a.

 

Banja Luka je tako, nakon sada već sasvim izvjesne pobjede Slobodana Gavranovića, za funkciju gradonačelnika, ostala posljednje veliko uporište SNSD-a.

 

Jednako kao i šest oporbenih stranaka koje su podržale kandidaturu Dragana Čavića za gradonačelnika Banje Luke, i analitičari smatraju da je SDS najodgovorniji za Čavićem neuspjeh. Čavić je, prema preliminarnim rezultatima, tijesno i za nešto više od dva posto poražen od Gavranovića.

 

Branislav Božić, novinar beogradskog tjednika NIN izrazio je sumnju da je „SDS s SNSD-om imao dogovor oko isticanja svog kandidata za gradonačelnika Banje Luke“.

 

Istaknuo je da je „krajnje indikativan podatak da se rukovodstvo SDS-a uopće nije pojavljivalo na predizbornim skupovima Nenada Stevandića“.

 

Koliko će SDS nakon ovih izbora biti istinska oporba, podvukao je Božić, vidjet će se najbolje kada dođe do formiranja vlasti u lokalnim parlamentima.

 

„Banja Luka će biti najočitiji primjer je li SDS spreman ostati istrajan u namjeri da na predstojećim općim izborima porazi SNSD ili će mu biti draže koaliranje s njima kako bi dobio dio vlasti u Banja Luci“, zaključio je Božić.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara