Zbog Srebrenice suđenje Mladiću moglo bi biti neugodno i za Nizozemce

Zbog Srebrenice suđenje Mladiću moglo bi biti neugodno i za Nizozemce “Optužnicu koja tereti Ratka Mladića za genocid teško je dokazati. Nju treba zamijeniti samo jednom točkom: da je Mladić odgovoran za zločin protiv čovječnosti po zapovjednoj odgovornosti,


za ubojstvo više od 7000 ljudi u Srebrenici”, ocijenio je bivši haški sudac Goeffrey Robertson u tekstu kojeg je napisao britanskom The Independantu.

 

Milošević nije osuđen zbog “preširoke” optužnice

 

U analitičkom članku “Greške koje na suđenju Mladiću treba izbjeći”, Robertson povlači paralele s procesom protiv Slobodana Miloševića, tvrdeći da se mogao okončati, ali nije zbog tužilaštva koje ga je optužilo za odgovornost u tri različita rata u rasponu od deset godina. Umjesto toga, piše Robertson, mogao je jednostavno i brzo biti osuđen za etničko čišćenje na Kosovu.

 

Bivši haški sudac smatra da će stavljanje u središte pažnje ratnog zločina izazvati nelagodu i kod onih koji su ga mogli spriječiti: ponajprije UN-a koji nije odobrio zračne napade koji bi spriječili Mladićevo napredovanje, ali i nizozemske vlade koja je stavila veto “kako bi zaštitila svoj kukavički bataljun koji je trebao štititi Srebrenicu”, piše Index.hr.

 

Ako bude ometao postupak, treba mu nametnuti odvjetnički tim

 

“Ništa ne smije skrenuti pozornost s Mladićeve zapovjedne odgovornosti. Ako bude inzistirao da se brani sam, a zatim bude pokušavao ometati postupak, trebao bi imati sposoban odvjetnički tim koji će mu biti nametnut, svidjelo mu se to ili ne”, naglasio je Robertson.

 

Bivši haški sudac trenutno zastupa Juliana Assangea pred britanskim sudom u procesu izručenja švedskoj zbog optužbi za seksualno zlostavljanje.

Komentari

komentara