Zubak: U Federaciji BiH je najbolje donijeti novi ustav

Član stručne skupine za reformu Federacije BiH Krešimir Zubak izjavio je u petak u Mostaru da bi bilo najbolje kada bi političari u tome entitetu donijeli novi ustav zbog brojnih izmjena koje su nametnuli visoki predstavnici ali i potrebe da ovaj entitet bude učinkovitije uređen.

“Mi smo stajališta da je najbolje rješenje novi ustav federacije koji će u sebi zadržati osnovni koncept kao federacije županija”, rekao je Zubak na javnoj raspravi posvećenoj preporukama za promjenu ustava Federacije BiH koje su u petak predstavljene u Mostaru. Pojasnio je da je brojnim intervencijama visokog međunarodnog predstavnika ustav Federacije BiH u više navrata mijenjan i amandmanski dorađivan, te da je u nekim odrednicama postao kontradiktoran i nejasan.

Washingtonskim sporazumom iz 1994. zaustavljen je rat i uspostavljena hrvatsko-bošnjačka Federacija BiH. Ustrojena je s deset županija i glomaznom administracijom a svojim položajem u ovome entitetu nisu zadovoljni Hrvati upozoravajući da bošnjački političari nastoje centralizirati vlast nauštrb njihovih interesa.

Na javnoj raspravi u Mostaru uz Zubaka govorili su još i sveučilišni profesori Kasim Trnka i Mile Lasić te pravni stručnjak i aktivist za ljudska prava Vehid Šehić koji su također bili članovi stručne skupine koju je uspostavio američki veleposlanik u BiH Patrick Moon. Ovaj tim sačinio je nakon višemjesečnog rada 188 preporuka za reformu ovoga entiteta.

Zubak smatra da je ustavna reforma uz Federaciju potrebna i u Republici Srpskoj te na razini države BiH.

“Republika Srpska nema županije ali ni u jednom području života i rada stanje nije bolje nego u Federaciji. Dapače, gore – od zdravstva, obrazovanja, položaja umirovljenika, broja nezaposlenih, ukupnog stanja gospodarstva”, rekao je Zubak.

U izjavi za novinare Trnka je istaknuo kako je do sada bilo više neuspješnih pokušaja promjene ustava BiH i nekih rasprava o ustavu FBiH te da su akteri tih promjena bili vrhovi političkih elita.

Pozvao je političare da se pozabave preporukama koje je izradio tim u kojemu je radio dodajući da Federacija BiH ne može više čekati na reforme zbog brojnih problema s kojima se suočava.

HINA

Komentari

komentara