BiH u paklu terorizma

 

BiH je kao i SAD. Teško za povjerovati, ali istinito. Muče nas isti problemi: kriza, nedostatak radnih mjesta, posljedice ratova, previranja na vlasti i terorizam.

 

Piše: Josip Antičević/hspf.info


 

 

Pored svih ovih problema još se trebamo brinuti oko terorizma. Stručnjaci kažu da u BiH postoji nekoliko ultradesničarskih ili potencijalno terorističkih organizacija kao npr. Ravnogorski četnički pokret ili neki ekstremni crnokošuljaši u Hrvata, ali ruku na srce nijedan od tih pokreta nije se pokazao u ovom vremenu kao vehabijski pokret.

 

„Vehabizam je konzervativni pokret u Islamu koji se utemeljio krajem 17. i početkom 18. stoljeća. Njegov duhovni izvornik je Muhammed ‘Abdulwahab, tzv. reformator Islama, podrijetlom iz Saudijske Arabije. Vehabizam se u biti zasniva na redukcionističkim i izvornim idejama o Islamu te kroz iste ima vrstu interpretacije Islama koja se razlikuje od drugih islamskim smjerova kao što su sunizam, sufizam i šiizam. Vehabizam nastoji zadržati muslimane na izvornoj interpretaciji Islama bez daljnjih znanstvenih, teorijskih i sl. posredovanja u interpretaciji. Samim tim vehabizam je interpretativni tijek koji nema svoju literaturu, koji nema svoje mišljenje te duhovni tijek koji zagovara krajnje reduciranje čovjeka kao pojedinca i muslimana kao zajednice.“

 

Naizgled iza bezazlene definicije krije se mnoštvo djela koja su ugrozila ili oduzela ljudski život i sigurnost naroda u BIH. Postoji mnogo djela koja govore s kakvim se problemima suočavamo, a ovo su neka koja oslikavaju jasnu situaciju u BIH: ubojstva hrvatskih policajaca u Travniku, ubojstvo obitelji Anđelić u Konjicu, eksplozija bombe u TC FIS u Vitezu, eksplozija bombe ispred PS Bugojno, napad na američko Veleposlanstvo u Sarajevu i mnogo drugih napola ostvarenih ili osujećenih planova i napada.

 

Sad je pitanje kako se običan čovjek treba ponašati u ovakvoj situaciji kad se ne zna gdje će izbiti idući problem.Zar je moguće u jednoj europskoj demokratskoj državi da pojedinac može pucati nesmetano 40 minuta po veleposlanstvu jedne svjetske sile? Zar je moguće da policijska stanica bude demolirana a da za to odgovara samo par ljudi? Zar je moguće da tajne službe prisluškuju vehabije u razgovoru dok pričaju kako nisu „zadernečili“ na badnju večer i ne smatraju to opasnim po građane BIH? Zar je moguće da nema službene osude ovih dijela od poglavara jedne vjerske zajednice ili da ta osuda dođe u nekom neformalnom obliku tek 10-tak dana poslije?

 

Ustvari u ovoj Bosni i Hercegovini vehabije nisu toliki problem .Njih ima kažu oko 5%, nisu svi teroristi; nemaju svi radikalno razmišljanje o uništenju drugoga. Vehabijski pokret nisu samo muškarci, jer u tih 5% ima žena i djece, staraca i ljudi koji su se uključili radi materijalne situacije jer vehabije žive u zajednicama i pomažu jedni drugima opstati u što boljim uvjetima.

 

Policija zna gdje se vehabije okupljaju, što rade i čim se bave. Kažu u Gornjoj Maoči sirijski plan i program, pa što? Ta djeca nikad neće dospjeti do srednje škole ili fakulteta, znat će se samo potpisati ili u najboljem slučaju bit će neki teški fizički radnici tj. nikad neće bit sposobni voditi ovu zemlju, znači nema opasnosti da će BIH postati džemahirija. Njihovi roditelji su odlučili tako, ovo je demokratska zemlja i svatko ima pravo na svoju vjersku slobodu i odabir obrazovanja. I da su sve vehabije teroristi, prepoznaš ih na sto metara: velika brada, kratke hlače i neka nošnja koju ne možeš ne primijetiti.

 

Ako vidiš takvoga da se kreće oko institucija ili mjesta gdje „ne pripadaju“ naravno da ćeš reagirati, odmah te to asocira na najgore.To je neprijatelj kojeg vidimo, o kom znamo sve i znamo kako ga uklonit. Sad je pitanje ako nisu vehabije problem tko jest? Pravi neprijatelj se krije iza ovih „bradonja“ njega ne vidimo i ne čujemo po pitanju terorizma. Vođe vehabija nisu došle u BIH zato što im je ovdje lijepo već zato što su ih pozvali. Pozvali su ih oni koji su propagirali islamizam prije nego što se pojavio El Mudžahid na područiju BiH.

 

Pravi problem su oni koji ne žele osuditi ratna djelovanja El Mudžahida, pravi problem su oni koji osumnjičene teroriste drže po ekstradicijskim kampovima već par godina, pravi problem su oni koji moraju utvrditi je li pucnjava po veleposlanstvu teroristički čin. Kad jedan vjerski poglavar kojem taj radikalni pokret pripada ne želi osuditi teroristički čin koji je napravljen, tek onda imamo pravi problem. Vođa jednog naroda osuđuje akt terorizma pojedinca na prijatelje Bosne a prije tog akta se sastajao s masom tih „pojedinaca“ koji se neprijatelji našeg prijatelja. Čak i onih od kojih je se očekivala najoštrija osuda  iz reda ostalih naroda nisu nešto ekstra reagirali.

 

E, što se tu može napraviti? Ništa. Sve dok velepoštovani ministar Sadik ne vidi da nam je država rasadnik budućih ekstremnih islamista, dok uzoriti reis Mustafa ekstremiste naziva „novim“ muslimanima mi možemo samo sanjati sigurniju BiH. Predstavnik civiliziranog svijeta Valentin izražava zgražanje i pritom daje pohvalu organima vlasti koji su se vrlo stručno i profesionalno skrivali iza staklenih reklama 40 minuta, dok je Mevlid koji je pogriješio godišnje doba pa došao pucati u kratkim pantalonama po veleposlanstvu. Dok je za gradonačelnika našeg glavnog grada Aliju samo još jedan luđak. Mi nemamo prostora boriti se da opstanemo u kao punopravni građani BIH.

 

Dolazi FBI da rješava unutrašnje probleme BIH (još jedna sličnost s SAD-om i ovdje i tamo FBI je zadužen za unutrašnje probleme države). Idealno bi bilo da se do temelja istraži svako djelovanje vehabijskog pokreta, da se istraže i stave pod prismotru svi potencijalni neprijatelji sigurnosti, da se uklone sve veze s terorizmom koje ima ovaj pokret, naravno da se prekinu financiranja iz arapskih zemalja koje dolaze od sumnjivih fondova koji se zalažu u Teheranu da u Maoči vlada blagostanje. Da umjesto poslušnika na mjesto ministra dođe stručnjak.I da se konkretno osudi zločin od strane svih relevantnih ličnosti koje nešto znače u BIH.  Tek tada možemo reći da smo demokratska zemlja u kojoj je sigurnost građana zajamčena i tek tad možemo pohvalit rad MUP-a i drugih organa vlasti. Stara poslovica kaže:“Bolest bolje spriječit nego liječit.“ Do kada ćemo čekati da vlast to shvati u ovoj već dovoljno napaćenoj BIH?

 

hspf.info

 

Komentari

komentara