Boker tov, Hercegovina

“If there’s ever another war, I’m going to sit right the hell on top of it. I’ll volunteer for it, I swear to God I will.”” (The Catcher in the Rye, Jerome David Salinger)

Neće sve biti onako kako si zamišljao. Obično svijet dođe taman pred trenutak raspada, pa se sve vrati u rutinu, kao da nam nikada nije prijetio nestanak. Jučer su u novinama javili da će ovaj narod izumrijeti do 2500. godine.

 

Piše: Nedim Jahić / poskok.info


Dakle, bez obzira na ono što usvojimo, dogovorimo ili ustrojimo, za pet stoljeća ovuda će hodati oni koji su za to vrijeme pravili više djece. Samim tim, dolazimo do apsurda pitanja nacionalnog interesa, budući da sveti narodi bosanskih planina i hercegovačkog krša imaju dvostruko manje vremena u sutrašnjici, nego što ga broje u svojim historijskim udžbenicima unatrag do postanka.

Znaš, vrlo vjerovatno se neće nikakva promjena uskoro dogoditi. Poprilično sam skeptičan spram teze da će se stvoriti novi entiteti, vidiš da se i sam Nino Raspudić ušutio u kontekstu te teme. Možda fali jedan Ante Jelavić, možda Hercegovačka banka, nešto je tu feler, pa se baš ovaj put čini da je to mnogo manje ostvarivo nego što je bilo svih onih ranijih godina kada se Herceg-Bosna meračila odvojiti. A nije.

Ima još nešto u toj tegobi, što nikome ne da mira. Naime, još nikako da skontamo da niikada nećemo moći živjeti u ovoj zemlji normalno, dok drugog ne budemo u stanju saslušati. Pa čak i ako ti se njegovi zahtjevi učine nesuvislim, viđenja svijeta dekadentnim, programski ciljevi blesavim, moraš dobro načuliti uši i pokušati shvatiti suštinu, pa čak i gdje suštine nema. Tako ti je ovdje vazda bilo, bit će dok nas ima, pa makar nam vijek trajanja bio poprlično ograničen, kako kažu one procjene s početka teksta.

Proći će ovi. Nije bitno da li su crveni kmeri ili tajvanski nacionalisti, svi prođu. Kanda će 2014. opet razvalit ujedinjena desnica, ista ona što nas je uvalila u devedeset drugu, možda pod drugim imenom, ali nebitno. Nešto uvijek kontam da će nam tamo neke 2018e svanut. Taman će narod doći tobe, shvatiti da se ovdje ti mistični nacionalni programi ne mogu ostvariti, jer mu smetaju druga dva, a takvi planovi se uvijek preklapaju.

Onda će doći na vlast neki biznismen sa Zapada, mogao bi vala i onaj iz Mepasa proći, glasala bi i Bosna za njega. Kad nam svane prodat ćemo telekomunikacije, pa sagradit hidrocentrale od svojih para. Proizvodit ćemo aluminij ispod cijene i razvaljivat svjetsko tržište, sagradit ćemo autocestu do Neuma, zaobilaznicu do Jablanice, ako kakav stranac namjeri janjetinu kod Gojka.

Ući će Hrvatska u Evropsku uniju, pa će sve fabrike metit u Knešpolje, a Krajišnici s domovnicom će se razbacat po slobodnom tržištu rada, slat nam para i ublažit tegobe. Arapi će smjestit marinu na Kleku, a doseljeni Bošnjaci će pokrenut vaterpolo klub da ima s kime Jadran igrati.

U Elephant baru u Posušju organizirat će se prvi nastup ujedinjenog Zabranjenog pušenja, cijela Bosna će da se skanaturi dole. Gost iznenađenja bit će Zoran Begić, a publika će ga tri puta zvat na bis. Smanjit ćemo ligu na dvanaest, Brotnjo će se vratit u velikom sjaju, a Brašnić će opet zabit gol rukom i odovest Čitlučane u Ligu prvaka .

Zrinjski će na pripreme ići na Prusac, kao što ovi naši idu u Međugorje. Djeca u školama će učit boćat i igrat tavle, u sklopu strateškog pristupa sportovima u kojima imamo potencijala. Nastava će se održavati na kompromisom dogovorenom bugojanskom dijalektu, a udžbenici historije će sadržavati rubriku “dopuni kod kuće”.

Rasplodit ćemo konje s Kruge, pa će se u Livnu igrati polo. Na Kupresu će se skijati ljeti, a Duvanjsko polje razradit za golf terene. Jednom kad sve ovo prođe, sjedit ćemo na Bentbaši i lovit sitnu ribu. Gradačac će se pobratimit sa Širokim, a Travnik će dobiti ulicu Ive Andrića. Kad Bruno Baković napuni Koševo, Vranići otvore diplomatsko predstavništvo na Čaršiji, a halal certificiranje bude nadzirao Euroherc, zajedno ćemo okupirat Makarsku i dat Lijanovićima da vode lučku kapetaniju. Bit će to raj na zemlji. Kakva će to tek Federacija da bude…Dok ne crknemo, kako kaže procjena UN-a.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara