Cameronova Pandora je planet koji neodoljivo podsjeća na post Daytonsku BiH

Filmski znanstveno-fantastični spektakl scenarista i redatelja Jamesa Camerona priča je o marincu (Jack Sally) u kolicima koji dobiva avatar – novo tijelo u kojem može preživjeti boravak na dalekom planetu.

Piše: Zdenko AntunovićEpska se priča odvija 2154. godine na Pandori, izmišljenom svijetu u dalekom planetarnom sustavu. Ljudi su pristigli na Pandoru kako bi iskorištavali njene izvore vrijednih minerala, čemu se protive domoroci Na’vi, čije se poimanje svijeta zasniva na suživotu s prirodom. Kako bi se približili domorocima, skupina znanstvenika genetičkim inženjerstvom stvara tzv. “avatare”, tijela naizgled jednaka Na’vijima, ali daljinski upravljana ljudskim umom.

Naziv dolazi iz hinduističke filozofije, gdje riječ “avatar” označava “silazak” ili inkarnaciju božanskog bića u više različitih oblika na Zemlji. Obično se radi o očitovanju u vidu životinje, čovjeka ili nekog drugog bića i obično podrazumijeva silazak u niže razine postojanja kako bi se ostvarila posebna svrha.

Cameronova Pandora je planet  koji neodoljivo podsjeća na post Daytonsku Bosnu i Hercegovinu, zemlju vrijednih minerala,  za koje se svaki dan sve očitije priprema «epska» bitka za preuzimanje kontrole nad resursima. U novom sustavu vrijednosti, riječ kolonizirati samo je zamijenjena s privatizirati. Naravno da taj proces ide samo suptilnije kroz «nametnute institucije sustava vlasti» i svekoliki utjecaj svjetskih centara moći. Jer kako na drugi način objasniti na primjer privatizaciju banke tenkovima.

Slično kao i na  Cameronovu Pandoru, iz svjetskih centara moći, regrutiraju se avatari i šalju u Bosnu i Hercegovinu, «daleki planet» na kojem korporacije vade rijedak mineral kojim će riješiti energetsku krizu na Zemlji odnosno privatizirati elektroenergetski sustav, telecome i resurse pitke vode po kojima je BIH najbogatija u Europi,

Slično kao i na Pandori na kojoj žive Na’viji u Bosni i Hercegovini žive i Hrvati. No da bi misija uspjela, izgleda da je bilo potrebno stvoriti posebnu vrstu avatara čija je zadaća infiltrirati se kao pripadnici hrvatske političke volje i izvršiti  političko zatiranje vlastitog naroda za račun 40 srebrnjaka i dodatno izvršiti eksploataciju demokracije.
Postignuta je svrha  dezintegracije sustava – integriran je sustav podaničkog odnosa.

Tako je eksploataciji demokracije glavna prepreka postao  hrvatski narod samo zato što želi i traži da odlučuje o svojoj sudbini u suodnosu s drugima. U svojoj domovini. Na svojoj «planeti». U svom obliku političkog bića i samoodređenja.

Avatar, biološko tijelo na daljinsko upravljanje tako će odlučivati u ime onih za koje se umislio da ih predstavlja, a pri čemu nije ni svjestan da je programiran za izvršenje drugih ciljeva…
Na koncu se postavlja pitanje stavljanja na kušnju mogućnost «silaska» s kojim bi Hrvati, kao politički narod,  mogli preživjeti u Bosni i Hercegovini, da ne kažem Pandori čiju kutiju treba žurno zatvoriti kao što je to uradio i Jack Sally, glavni lik s početka priče Cameronovog Avatara, koji  prolazeći kroz mnoga iskušenja i avanture, polako upoznaje Na’vije, njihov način života i počinje ih uvažavati.

Vrijeme je da se i Hrvate Bosne i Hercegovine počne uvažavati !

 

Komentari

komentara