Crveni marš principijelnog Komšića

 

Kao malo koja vijest u posljednjih nekoliko mjeseci, ostavka Željka Komšića na sve funkcije u SDP-u BiH izazvala je veliko zanimanje kod javnosti, posebice među Bošnjacima i Hrvatima u Federaciji.

 

Piše: Ivan Kraljević/pogled.ba


 

 

Premda je, kako je obavijestio najuže vodstvo stranke, predsjednika SDP-a Zlatka Lagumdžiju, predsjednika Glavnog odbora stranke Svetozara Pudarića i glavnog tajnika Nermina Nikšića, podnio neopozivu ostavku, današnji sastanak u središnjici SDP-a u Sarajevu pokazao je drukčije. Kako bi rekli stari, tresla se brda, rodio se miš.

 

Nakon što je u ponedjeljak u poslijepodnevnim satima svojim istupom ‘zatresao’ šaroliku javnost u BiH, danas ju je ponovno izvozao. Mediji su špekulirali sve uzroke ostavke, dok se dotični branio, a čime drugim doli emotivnim ispadima karakterističnim samo za njega, kako odlazi zbog korupcije, afera  i zakulisnih političkih igara svoje stranke. Željko, kao poznata moralna vertikala, ponovno je dokazao koliko je nevješt i labilan u svojim nastojanjima i potezima. A da o njegovoj principijelnosti da i ne govorimo…

 

Njegov autoritarni vođa Lagumdžija još ga je jednom ‘mlatnuo’ dokazavši mu tko je zapravo on. Jedina činjenica, koja ga može obradovati je ta da je bar jedan dan mogao osjetiti što znači biti slobodan i bez crvene kapuljače. I ništa drugo. No, ni tu nije bilo slobode, najprije su ga tijekom ova dva dana tempirali (jučerašnji sastanak bez izjava, op. a. ) o današnjoj odluci, da bi mu Hakija Meholjić u oči rekao da je kukavica i jadnik koji bježi. Željka, nogavicu Slučajnog prolaznika iliti Zlatnog ljiljana to je toliko osokolilo da je odlučio ići korak dalje i poništiti ono što mu je izletjelo iz usta nekidan. Da, da, izletjelo – u to su ga danas uvjerili u središnjici stranke.

 

Onaj za kojeg su svi na nedavnom kongresu stranke morali glasovati obećao mu je ustoličenje na vrhu stranke, a do tada će on i dalje biti hrvatski član predsjedništva, dopredsjednik kojeg se ništa ne pita, najomiljeniji bošnjački političar i nogavica koja se lako gazi, sve dok Slučajni prolaznik ne nađe njegovu zamjenu u nekom novom Slučaju.

 

Kakogod, neki novi vjetrovi su zapuhali u stranci u koju su mnogi polagali. Slučaj Komšić je uspješno spašen, ali pitanje je što će novo piti. Podobni su spašeni, a nepodobne se polako briše, a stara politika ostaje na snazi pa makar u novom, crvenom ruhu. Ili, što bi rekao jedan od onih koji su vjerovali u SDP, gdje su stali prethodnici, tu su nastavile ‘njegove socijaldemokrate’…

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara