Do kad ovako?? – LETARGIJA: Nacionalna bolest

 

Tko će nam pomoći ako smo sami odustali od svoje budućnosti?

 

Piše: Irena Mrnjavac/Karike


 

 

Prestanite čekati sudbinu, uzmite stvari u svoje ruke. Pogotovo vi rođeni u BiH. U obzir ću uzeti vrijeme poslije rata jer kako reče  jedan od najvećih umova drage nam države, kod nas se od Daytona godine broje. A već 16 godina ništa nam nije „palo s neba“. Letargija i „Kukanje“ postali su glavni nacionalni simboli. Mladi nemaju izgovor za odustajanje od života, a upravo su to uradili odustavši od budućnosti.

 

Sjedeći u kafićima, gledajući Šeherzadu (ili koju god da se trenutno prikazuje), gledamo život kako prolazi pored nas. Prolazi prema našim susjedima, prolazi prema Europi, prolazi sad čak i do Mjeseca, a mi…neki ostaju u Bosni, neki u Hercegovini, a neki u Bosni i Hercegovini.

 

Svi smo dobri političari, svi smo dobri izbornici, umjetnici, svi sve znamo raditi samo što nismo probali. Obrazovanje ne valja, posla nema, kulturnih sadržaja još manje, a kako smo samo željni kulture. Nema ni kvalitetne zabavu, a i nje smo navodno željni.

 

Zamislite ovu situaciju. pored škole, fakulteta, i svih tih drugih obaveza, raditi dosadne i teške honorarne poslove i onda sav taj zarađeni novac slati tamo nekim nepoznatim mladim ljudima, u nekoj Nedođiji, zvanoj Bosna i Hercegovina.

Nama zvuči smiješno, ali mladi, evo konkretno u Njemačkoj to rade.

 

Toliko je nevladinih domaćih, toliko stranih organizacija, prilika koje nude strana veleposlanstva , ideja koje sami možemo ostvariti, i zbog sebe. Budimo sebični! Daleko smo još od pomaganja drugima, ali pomozimo barem sebi. Preuzmimo kontrolu nad svojom budućnošću , kad već prošlost nismo birali, a ni krivi za nju. Svijet o kojem sanjamo gledajući serije, ne postoji, barem ne u Bosni i Hercegovini. Ovdje se od scenarija, samo horori ostvaruju, a u tom filmu smo već glumili. Vrijeme za promjenu žanra je došlo odavno, samo smo nekako prenaglo „uskočili“ u komediju. Nemamo mi još toliko razloga za smijeh i razbibrigu.

 

Spasi nas Bože kuge, gladi i rata, i  letargije.

 

HSPF.info

Komentari

komentara