Duvanjska buna

Tri su scenarija završetka sukoba unutar HSP-a. Prvi je da će Zvonko Jurišić umiriti Josipa Perića s nekoliko fotelja i obećanja. Drugi je da će Perić obistiniti svoje prijetnje, povući Krajinu iz vlade i izazvati krizu u Domu naroda FBiH. Treći je scenarij da Zvonku cjelokupnu Perićevu ekipu izbaci iz HSP-a,  i na taj način ponovo izazove krizu u Domu naroda.

piše: Tvrtko Milović l artinfo.ba

 


Naravno, SDP-ova paravlada može opstati i bez Perića, i bez HSP-a, i na kraju krajeva i bez Lijanovića. Ipak, problemi koje je proizveo Perićev ljutiti napad na Vladu više se ne mogu sakriti. Lagumdžija evidentno ima posla s nedoraslim i komičnim strankama i pojedincima koji nisu u stanju nositit s teretom moći koju su, ni krivi ni dužni, dobili.
Lagumdžija nema nikakvih garancija da će nakon što izbaci Perića iz HSP-a, ovakve diverzije prestati. Sutra će se zbog nečega uvrijediti konobar Ćane, onda će se uvrijeđen naći Živko, pa će se naljutiti i Zvonko. Onda će Jerki zatrebat još koji milijun… Lagumdžija će samo u prvoj godini paramandata imati toliko problema s ovim redikuloznim strančicama da će se i neko pametan u međunarodnoj zajednici uhvatit za glavu: „što to učinismo…“
Nije problem samo što ulazi iz krize u krizu. Veći je problem što ova vlada nije u stanju pokrenuti bilo što. Potpuno je impotentna na sve ekonomsko političke probleme. Ne samo što famozni pobjednici nisu u stanju formirati Vijeće ministara niti osigurati marke investicija, nije samo problem što u proračunu FbiH nema ni marke za kapitalne investicije, ni što FBiH nema nikakve nade za napredak. Najveći je problem što je potpuno prestao dijalog među političkim elitama! Nema dakle ni razgovora o problemima koji evidentno razaraju zemlju.
Odavno su prestale priče o promjenama Ustava, nikad se nije ni govorilo o promjenama izbornog zakona, nema rasprava o zastoju gradnje autoceste… Najvažnija, dapače krucijalna tema jeste Duvanjska buna.
Kakva je to Vlada (i mediji) koja na press konferenciji odgovara samo na pitanja kakvog je danas raspoloženja Josip Perić!?
Ne samo da je Federacija na dnu, nego se s time i pomirila.

Kako god zuavrši sukob s Perićem, naslućuje se da će sukobi HSP- (i frakcija) i Lijana sa SDP-om i SDA-om biti jedini kontinuitet u Platformi. Zbog toga će Lagumdžija biti prisiljen odstraniti hrvatsku ikebanu i konačno svijetu priznati ono što i budale znaju: Federacijom vladaju Bošnjaci.

 

Komentari

komentara