Gdje je nestao mali Zlajin!?

Željko Komšić! Toliko puta spomenuto ime u mnogobrojnim raspravama na bosanskohercegovačkoj političkoj sceni polako je palo u drugi plan. Različite trakavice i afere oko uspostave vlasti na svim razinama gurnule su ovog dobitnika Zlatnog ljiljana s naslovnica novina i portala kao i prvih minuta informativnih emisija.

 

piše: Vedran Kožul / pogled.ba

 


Zadnjih dana i mjeseci svima je puno zanimljivije što je  Dodik rekao Tihiću, Lagumdžija Čoviću, Krišto Kukiću… Još kad se u sve umiješaju neka nova lica poput Nikole Lovrinovića uz originalne komentare Rajka Vasića i uvijek prisutnog i odlučujućeg Valentina Inzka s pravom se i upitamo tko u toj priči i šljivi Željka!?  No, kome sve to odgovara pitanje je za ozbiljnije rasprave.

Ni na Federalnoj ne iskače iz paštete

Zanimljivo sindrom pretjeranog (ne)pojavljivanja Željka Komšića zahvatio je, i siguran sam njegovu omiljenu, Federalnu televiziju. Nije da se ovaj „hrvatski“ član Predsjedništva BiH ne pojavljuje na ovom ultimativnom mediju, ali ga je kako se god okrene puno manje nego prije. Moram priznati da i ne pratim previše program FTV-a ali se iz priloženoga da vidjeti da se Komšić nalazi u laganoj medijskoj izolaciji.

Vjerojatno se nakon ovoga pitate tko ga izolira ako u obzir uzmemo da ekipa iz „Države za čovjeka“ drži gotovo sve sarajevske i dobar dio ostalih medija u ovoj zemlji!? Odgovor je ipak više nego jednostavan. Željko Komšić drži sam sebe u izolaciji. U tome mu pomaže jedino ekipa okupljena oko „njegovog visočanstva.“

Smišljena taktika koja (ne) prolazi

A zbog čega se Komšić drži u medijskoj izolaciji slijedeće je pitanje koje bi postavili mnogi. SDP je svjestan da je njihov član Predsjedništva u isto izabran kako bi predstavljao Hrvate iako je potpora koju je dobio od birača iz reda ovoga naroda minorna. To pak nije nikakvo otkrivanje tople vode. Svi u Bosni i Hercegovini znaju da Komšić nije legitmni hrvatski predstavnik. Takvo što ne žele priznati predstavnici i zagovornici nacionalističke bošnjačke politike te dio zaslijepljenih građana koji su u kvazi socijaldemokratskoj partiji zabunom prepoznali stranku koja bi se trebala boriti za neku, do kraja nedefiniranu, građansku državu.

Igru SDP-a i Komšića dobro je shvatio i veliki dio međunarodne zajednice. Valentin Inzko polako prestaje biti ekstremno pristran platformaškoj opciji, iako se od njega očekuje još dosta značajnih koraka da bi se iskupio za svoje promašaje. Ni Sjedinjene Američke Države više nisu tako čvrsto uz glavnu snagu Platforme. Može se čuti i da je Josipović očitao bukvicu Komšiću kao i da SDP Republike Hrvatske i SDP BiH nisu više u tako sjajnim odnosima. Primjera ima u nedogled.

Pošto je Željko Komšić očiti primjer nepoštivanja izborne volje jednoga naroda kojem je pravo odlučivanja o njihovom članu Predsjedništva uskratio upravo SDP, sada se taj isti Komšić pokušava što više pritajiti kako bi se čitava priča o njegovom legitimitetu svela na minimum. Treba i priznati da je u velikoj mjeri i uspio u tome. Malo tko će se ovih dana oglasiti i postaviti pitanje što je to Željko Komšić i u novom mandatu na koji je izabran učinio za narod kojeg bi trebao predstavljati? Svi znamo odgovor, ali nažalost malo tko postavlja pitanje.

Stoga, Željka Komšića pod hitno treba izvući iz izolacije. Svakodnevno se mora i treba isticati način na koji je izabran kako bi i posljednji slijepci u domaćoj javnosti i međunarodnoj zajednici otvorili oči i shvatili pogubnost takve politike za budućnost BiH.

Iako su se mnogi zasitili svega još ima onih koji neće lako preći preko svega i zaboraviti sve zlo koje je Željko Komšić nanio Hrvatima u ovoj zemlji. Zbog toga se i pitamo gdje je nestao mali Zlajin!?

Komentari

komentara