Grci uzvraćaju udarac

 

Rezultati parlamentarnih izbora u Grčkoj odraz su stanja u kojem se nalazi Grčka . Grčki birači suočeni su sa teškom financijskom krizom odlučili su se za promjenu, te tako kaznili glavne stranke grčke političke scene koje se i već 40 godina izmjenjuju na vlasti.

 

Piše: Anđela Krivić/HSPF.info

 


 

 

Izborni rezultati su pokazali da birači nisu zadovoljni sa dosadšnjom politikom štednje . Godina teške štednje je razljutila birače, ali je bila nužne kako bi se međunarodni kreditori pridobili da Grčkoj daju nove zajmove i spase je od bankrota. Ovo je ozbiljno upozorenje da će Europska politika morati mjenjati smjer.

 

Vladajuća koalicija dviju stranaka PASOK-a i Nove demokracije nakon desetljetne hegemonije doživjela je oštar pad potpore u korist stranaka krajnje lijevice i desnice, koje se odlučno protive uvjetima koje su za sanaciju grčkih dugova postavili EU i MMF. Odobravanje oštrih mjera iz memoranduma Europske unije i MMF-a o sanaciji grčkih dugova izašlo ih je više nego što su očekivali. Osim ND-a i PASOK-a, sve ostale parlamentarne stranke očitovale su se protiv nastavka štednje koju diktiraju grčki vjerovnici EU i MMF.

 

Čelnik Nove demokracije (ND), Samaras, na izborima je osvojio 18,85 posto glasova. Radikalna ljevica predvođena Tsiprasom je osvojila 16,78 posto biračkih glasova, PASOK 13,18 posto i proeuropski orijentirana Demokratske ljevice 6,1 posto biračkih glasova. U parlament su još ušli Nezavisni Grci stranka koju su osnovali otpadnici od ND-a s osvojenih 10,5 posto glasova, Komunistička stranka s 8,5 posto i krajnje desna Zlatna zora.

Jedan od zabrinjavajućih rezultata izbora je ulazak u parlament stranke ekstremne desnice Zlatna zora,sa sedam posto glasova. To bi toj neonacističkoj stranci osiguralo oko 22 mjesta u parlamentu od 300 članova.

 

Vođa grčkih konzervativaca Antonis Samaras u ponedjeljak navečer je objavio da nije mogao sastaviti koalicijsku vladu te je svoj mandat za sastav vlade vratio predsjedniku . Priliku će sada dobiti Lijeva koalicija koja je na izborima zauzela drugo mjesto. Predsjednik Radikalne ljevice Syrize Alexis Tsipras dao je na znanje da njegova stranka ne želi biti dijelom koalicijske vlade koju bi činile stranke koje prihvaćaju plan oštrih mjera štednje koje su Grčkoj nametnuli EU i MMF i Europska središnja banka. Rezultati izbora su takvi da će biti teško ostvariti dogovor oko formuliranja koalicije te neminovno sljede novi zbori.

 

Grčka, koja u potpunosti ovisi o kreditima EU-a i MMF-a, sljedećeg mjeseca mora uvesti još oštrije mjere štednje, ako želi da se nastavi priliv financijske pomoći i spriječi moguće isključenje iz eurozone. Nakon dvije godine krize i dva paketa međunarodne pomoći zemlja je dovedena pred vrata bankrota. Europska unija s velikom pozornošću prati događanja u Grčkoj.

 

Jesu li rezultati izbora protueuropski ili je to glas Europljanja koji se protive oštroj štednji ? Jedno je sigurno Grčka je pokrenula veliku promjenu, a kako će se to dalje odvijati i koje će učinke imati to ćemo tek vidjeti.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara