HZ HB živi!

 

Nije greška, a pogotovo ne provokacija, nažalost nije ni potpuno istina. Oni koji jedva čekaju da ovaj naslov  protumače kao provokaciju, slobodno i mogu. U političkom smislu ne, naravno, koliko god to (mi) neki željeli, ali u  kulturnom da.

 

Piše: Irena Mrnjavac/hspf.info


 

 

Vratila se ta  Hrvatska zajednica ili ne, smilovali nam se oko entiteta ili ne, barem nam je kultura na sigurnom. A kulture, znanja i bogate tradicije barem imamo. Mada je kao i hrvatska politika u BiH, i kultura  odavno na aparatima, ipak nakon dugogodišnjeg sabotiranja i gušenja, još uvijek diše.

 

Osim franjevačkih samostana i knjižnica za koje brine svećenstvo, hrvatske kulturne institucije se mahom gase. U ovoj teškoj, i sve se više čini, bezizlaznoj situaciji u kojoj se BiH našla, za kulturu jednostavno nema sluha, a bit ćemo iskreni, u sve sličnijoj je situaciji i kultura naših (su)narodnjaka. Možda smo jednostavno toliko kulturni da nam kultura više ne treba? Kako da ne.

 

Zbog koga, ili do koga je, o tome nećemo, ali jednostavno nema nivoa vlasti koji bi trenutno adekvatno financirao hrvatske medije, kazališta, galerije, itd…ni o imenima nećemo, ali u ovo kratko nabrajanja svi ćete svrstati neku konkretnu instituciju.  Nažalost.

 

Vratimo se naslovu. Osim što HZ HB zaista još postoji, ovo je i kulturna institucija koja još djeluje, i to prvenstveno baš zbog ovog teškog stanja u kojem se hrvatski narod općenito našao. Djeluje naravno u Mostaru, te prostorije dijeli s Hrvatskim leksikografskim institutom.

 

Upravo te prostorije pohodili su predstavnici Hrvatskog studentskog politološkog foruma, i to kao prvi studenti koje je ova institucija službeno primila, na poziv gospodina Vladimira Šoljića, predsjednika Glavnog vijeća HZ HB, te Ivana Anđelića, ravnatelja Hrvatskog leksikografskog instituta, a predvođeni, kime drugim nego profesorom Milom Lasićem.

 

Naši domaćini su nas osim srdačnim dočekom, oduševili i spremnošću na suradnju. Također su pozvali sve studente, ali i sve građane ove države, da posjete njihovu knjižnicu, da se jave i obrate iz bilo kojeg razloga, te ponosno predstavili plodove svog dugogodišnjeg rada. Spomenut ćemo samo Hrvatsku enciklopediju u BiH, kojeg ni jedna od naših susjednih zemalja nema, a čiji 2. od planirana 4 dijela uskoro izlazi. Otkrili su nam da će zbog, na sreću, obimne građe, vjerojatno izaći i 5.dio.

 

Koliko trebamo biti svjesni problema, još više moramo biti svjesni bogatstava koje imamo, te prilika koje nam se nude. Dok ne dočekamo sretnije, ili barem pravednije političko rješenje, njegujmo i borimo se za ovo kulturno, znanstveno, obrazovno bogatstvo koje imamo.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara