Ja sam Bosanac, ali ovo što se radi je bespotrebno iritiranje jednog suverenog i ponosnog naroda u BiH

 

Posjetitelj portala Dnevnik.ba Nermin Bajic, dipl.iur, poslao  je svoje viđenje problema koje je proizveo Dayton, te analizu trenutnih odnosa i stanja u BiH, s dopuštenjem za objavu.

 

Piše: Nermin Bajic, dipl.iur,/dnevnik.ba


 

 

Od formiranja vlasti na nivou BiH očigledno nema ništa.  Ako se pod “nečijim” pritiskom (kojim čudom i formira), ostaće gorčina u srcima svih onih koji su mislili da će se u ovoj Drzavi moći nekad normalno živjeti. Sve sada podsjeća da je ovakvom ustroju Federacije BiH i Drzave BiH jednostavno istekao rok trajanja.  Evo jos jedna godišnjica potpisivanja Dejtona,-  Vojnog sporazuma, mirovnog ugovora, ustava i to sve zapakovano zbrda zdola na brzinu i korištenjem svih znanih i neznanih diplomatskih trikova, samo da se zaustavi rat. (Savjetujem citaocu da pročita knjigu “Kako zaustaviti rat”, nedavno preminulog izvrsnog američkog diplomate Ricarda Holbruka (Richard Holbrook).

 

Dejtonski sporazum nam je donio mir, ali i vreću punu problema, dvosmislenosti, nedorečenosti, nerazumjevanja, razlicitih tumačenja pa i nevjerojatnih nelogičnosti. Dobili smo u Dejtonu (Dayton) da je jednom narodu kojeg je bilo nešto vise od 30 posto  dato pola Drzave (Republika Srpska), a druga dva naroda koja su imala oko 70% stanovnika dobili su drugu polovinu. Pa, takvom velikodusnošću prema Srbima se čak i pokojni Milosević čudio. (Objavljeno u e-novinama, autentićni stenogrami Sjednice Vrhovnog Savjeta Odbrane Jugoslavije).

 

Dobili smo mnogo više nesretnih rješenja, do te mjere da je jedina dobra strana Dejtona kraj ubijanja i rata.  Tako smo mi (Drzava BiH), jedina država na svijetu gdje imamo kao posebne političke entitete jednu Republiku, jednu (vise nego složenu) Federaciju, jedan Distrikt, a da pri tome Državna izvrsna vlast nema skoro nikakve ovlasti. Da ne pominjem već ispricanu priču o stotinu i nešto ministara, 14 premijera (ako se Predsjedavajuci Savjeta Ministara moze ubrojati u premijere).

 

Do prošlih općih izbora u 2010, Visoki predstavnik Incko je nas (obične građane), uvjeravao kako mi, birači imamo “Bonske ovlasti”.  Kako mi možemo izabrati koga hoćemo, smjeniti koga hoćemo i imati državu kakvu hoćemo.  To se pokazalo totalnom neistinom, a rezultat vidimo danas, i bar znamo da nije do nas, građana.

 

 

Nakaradna konstrukcija države BiH i F BiH

 

 

Problem je u nakaradnoj konstrukciji Drzave BiH, Federacije BiH, ( o Republici Srpskoj nekom drugom prilikom).  Evo samo jedan konkretan primjer koji u stvari i kreira većinu problema zadnjih mjeseci: U “Dejtonu je predvidjeno da se u FBiH biraju dva clana Predsjednistva BiH. Jedan Hrvat (predstavnik hrvatskog naroda) i jedan Bosnjak (predstavnik Bosnjaka).  Takođe je predvidjeno da Hrvati glasaju za hrvatskog člana a Bošnjaci za Bošnjackog člana predsjednistva.  Hrvatski član predsjednistva bi trebao biti onaj kandidat koji je dobio najvise hrvatskih glasova u FBiH.  Bošnjacki po istoj analogiji.  Ovo je tipično etnicki princip.  U FBiH Izborni zakon jeste regulisao ovu oblast, ali  je pravilno nije prilagodio “Dejtonu” pa nam se dešava da za hrvatskog člana predsjednistva glasa 50% ili vise Bosnjaka, i tako biraju člana predsjednistva iz reda hrvatskog naroda što nije ni po “Dejtonu”,  niti je moralno, niti je u redu.  Na izborima u Oktobru 2010 za izbor članova predsjednistva u FBiH, ostvareni su rezultati.

 

Bakir Izetbegovic  SDA – 162,831 glasova ili  34,86% (bošnjackih glasova)Radoncic Fahrudin SBBBiH  – 142,387  – 30,49% (bošnjackih glasova)Silajdzic Haris  SBiH 117,240 – 25,10% (bošnjackih glasova)

 

Zeljko Komsic  SDP 337,065 glasova ili  60,61% (navodno hrvatskih glasova).  – Mislim da u FBiH nema ovoliki broj punoljetnih Hrvata koji su izasli na izbore.

Borjana Kristo HDZ BiH 109,758 – 19,74% (pretpostavljenih hrvatskih glasova)

Procjenjeno je da u Federaciji BiH zivi 76% Bosnjaka, 20% Hrvata i oko 4% Srba.

 

 

Zloupotreba Dejtona na štetu Hrvata

 

 

Ili ovako: Svi registrovani kandidati za Predsjedništvo BiH ispred bošnjackog naroda dobili su ukupno 466,739 glasova. Svi registrovani kandidati za Predsjednistvo BiH spred hrvatskog naroda dobili su ukupno 556,111 glasova.  Više je nego očigledno da su Bošnjaci izabrali Hrvatima člana Predsjednistva BiH.  Ovo nije ni duh ni slovo “Dejtona”.  Ovo je zloupotreba “Dejtona” na stetu Hrvata.  Takvu je promjenu Incko obećao i dao Hrvatima.

 

Analizirajući trenutnu političku situaciju, ne mogu a da se ne sjetim David Owen (Dejvida Owena) i njegove čuvene rečenice “Don’t dream dreams, don’t live under this dream that the west is going to come and sort this problem out.” (Ne sanjajte snove, ne živite sanjajući i nadajuci se da će zapad doći i rijesiti vaše probleme). Ovo je rekao tako hladno negdje krajem 1992 godine kad se u Bosni i Hercegovini nije sanjalo. Umjesto snova  imali smo noćne more, ali to jednog Lorda nije briga.  I tada su nam poručivali i javno i na svaki drugi mogući nacin da je jedini način da prestane rat da se tri strane dogovore. Svijet bi navodno prihvatio svaki dogovor koji postignu predstavnici Bosnjaka, Srba i Hrvata.

 

I tako na prelazu izmedju ’92. i ’93.  “Nas” Alija (koji je prije podne mislio jedno a poslije podne drugo, a ruku na srce nije bio ni dorastao situaciji), njihov Karadžić (koji opijen vojnim uspjesima i ohrabren nedostatkom osuda za etničko čišćenje nije ni pomisljao stati dok ne ostvari što je zamislio), i pokojni Boban ( vidjevši da jači udara slabijeg pomisli da prigrabi što moze, naravno od slabijeg)….  I ovi tipovi, poluljudi i oportunisti….  oni su trebali da dogovore i skiciraju naše sudbine, našu budućnost i naše zivote.  Najdepresivnija je bila činjenica što  nas je (obične građane) međunarodna zajednica, otjelotvorena u liku hladnog i bezosjećajnog David Owen (Dejvida Owena) uvjeravala da je to jedini način i da samo tako mozemo naći rjesenje za mir.

 

E pogrijesio je i Owen i cijela ta međunarodna zajednica koju je tada predstavljao.  Na kraju je Zapad ipak došao i rekao MIR.  I bi mir.  Slobodno mogu reći da isto tako griješe ovi (G. Dodik je u pravu kad kaže trećerazredni međunarodni sluzbenici), kada kažu da je na političarima da se dogovore.  Da vas podsjetim, prvo je bilo na građanima da odluče, pa su (stranci i ovi nesposobnjakovici iz OHR-a) sad promjenili priču, sad je na političarima da se dogovore.  Evo jedno konkretno pitanje za ove (sto ih G. Dodik s pravom zove trecerazredne) stručnjake iz OHR-a:

 

 

Dodikov interes

 

 

•    Koji je Dodikov interes za Dogovorom o Državnoj vlasti, kad čovjek lijepo govori na sav glas da mu nije do Bosne i Hercegovine i da ga interesuje samo Republika Srpska? Pa taj je spreman zrtvovati i 20 godina da dokaze da nesto NEĆE, kako bi odvojio Republiku Srpsku od BiH. Pa to je svakoj budali u BiH jasno, osim izgleda “političkim analitičarima” iz OHR-a i Brisela (Bruxellesa) Otvorena podrška koju dobija za svoju još otvoreniju secesionističku politiku iz Srbije i Rusije pokušava se minimizirati od svih relevantnih međunarodnih faktora.  Zašto?

 

 

Zašto ste dozvolili vlast bez predstavnika Hrvata?

 

 

•    Zašto ste dozvolili formiranje vlasti u FBiH na način da u njoj nema predstavnika stranaka za koje je glasalo preko 93% Hrvata u BiH, imajući na umu da nam je Drzava i Entiteti uređena Ustavom po etničkom a ne građanskom,  (1 covjek – 1 glas) principu? Zašto se pravite da to ne razumijete?  Ovo je bespotrebno iritiranje jednog suverenog i ponosnog  naroda (Hrvata) u BiH čiji odgovor moze i treba biti opstrukcija ovakve “Vlade FBiH”.

 

•    Zašto ste dozvolili da Bosnjaci biraju Hrvatima hrvatskog člana predsjedništva (drugi put)?  Niti jedan narod koji drži do sebe, to ne bi trebao prihvatiti. Ja sam Bosanac, ali sam legalista, tvrdim i znam da to nije u redu i da se mora pod hitno mjenjati, pa makar da se na izborima od birača trazi  lična karta i da ih se pita za nacionalnost pa da se Hrvatima daju posebni listići samo s hrvatskim  kandidatima. Isto vazi za Bošnjake.  Kad vec imamo zloupotrebe, tako nakaradan izborni sistem i zakon, ovo sa ličnim kartama i posebnim listama kandidata za Bosnjake a posebnim za Hrvate je prihvatljivije od postojeceg stanja.

 

•    Zašto i na osnovu čega, pored, onoga sto se dešavalo u ratu,  pored nelogičnosti, nepravdi, manjka interesa i politicke neodgovornosti (slično kao kod “lidera” u ratno doba) očekujete da će se G. Dodik, G. Tihic, G. Lagumdžija, G. Čovic, G. Ljubić i G. Bosić, dogovoriti i oko čega?  Zar ne shvatate da većina ovih “lidera” posebno G. Dodik vodi istu onu Karadžicevu politiku, samo prilagođenu miru, dok hrvatski predstavnici imaju legitiman i Ustavom BiH utemeljen interes i pravo da insistiraju na rekonstrukciji vlade FBiH. Zašto se ne sankcioniše SDP koji drsko koristi rupe u zakonu formirajući nakaradnu vlastu u FBiH,  i doprinosi širenju i produbljenju najozbiljnije poslijeratne krize?

 

 

Napravili ludnicu od države

 

 

•    Zar ne razumijete da ste vi Međunarodna zajednica ili tačnije Vlade SAD-a, Velike Britanije, Francuske, Njemačke, Rusije i Turske i na kraju OHR-a (poredano po vaznosti i uticaju), napravili ludnicu od Drzave u kojoj nema jasnih pravila a najmanje jedna strana (sprska) nije uopšte zainteresovana da ih uopšte i bude.  Postavili ste se kao David Owen (Dejvid Owen) 1992 godine, i nadate se da će ovo ludilo izliječiti ludaci.  Svezali ste nas pravilima Dejtona (posteno govoreci svezali ste i one političare koji misle dobro ovoj zemlji), i onda se, kao ljutite na nas (i političare i građane) što nešto ne promjenimo.  Pa vi ste ne samo licemjeri, nego i aktivni saučesnici u jos jednom, najblaze rečeno neredu, koji se već događa u BiH.  Počeli ste vaspitavati dijete (Bosnu I Hercegovinu) i radili ste odličan posao dok dijete nije ušlo u pubertet.

 

Sada kada tom djetetu  treba najvise razumijevanja, pažnje, usmjeravanja, a ponekad i črvste ruke, odlučili ste ga napustiti  i prepustiti samom sebi, i time ga osudili na propast.   Stvorili ste nam Drzavu u kojoj je Visoki predstavnik najveci autoritet u tumačenju Dejtonskog sporazuma, a najvise nedoumica i svađa političara ima upravo oko tumačenja Dejtonskog sporazuma. Pa sta radi taj  G. Incko osim što se crveni svaki put kad ga G. Dodik proziva i bukvalno zajebava.  Imamo  Drzavu (tačnije teritoriju) gdje davno prevaziđeni dejtonski principi više ne proizvode nikakve pozitivne učinke. Čak sta više, konstantna  zamjena teza i manipulisanje dejtonskim principima su ovu zemlju još od prije nekoliko godina počeli rastakati i Bosna i Hercegovina se počela raspadati isto kao Jugoslavija u ranu jesen 1990.  Isto kao tada Jugosloveni, niti danas Bosanci i Hercegovci (osim onih koji rade u tom pravcu) nisu svjesni da im se država raspada.  Ovaj to put, nadam se, neće biti krvavo i surovo kao u zadnjem ratu, ali bezbolno sigurno neće biti.

 

 

Dok je bilo Harisa…

 

 

Sve se češće sa sjetom prisjećam Harisa Silajdžica u čije se vrijeme pricalo, radilo i pregovaralo o jačanju Drzave BiH. Dok je bilo Harisa na vlasti razgovaralo se o jačanju države, sada kad nije na vlasti svi govore o nekoj podjeli i kompenzaciji u kojoj bi Republika Srpska pripala Srbiji zbog nezavisnog Kosova.  Pri tome često znakovito ćuti i Izetbegovic i Tihic i Lagumdzija.

 

Sjetim se da se Haris jedini suprostavljao Dodiku na način na koji Dodik razumije i poštuje. Sada se Dodik Tihiću smije.  Sjetim se i da je Haris Silajdžić jedini bošnjacki političar koji ima iskustva, znanja, poznanstva, sposobnost, ali i muda da se uhvati u ozbiljne pregovore ne samo sa Dodikom nego i sa ovim iz svijeta koji mogu (da hoće) pomoći.  Mislim da su Bošnjaci nepravedno kaznili Harisa Silajdzica na izborima 2010.   Ali opet, sve mi se čini da nije Haris izgubio izbore za Predsjednistvo 2010, nego ih je Komšić (nepravedno, nemoralno, i nepristojno) dobio.

 

Sretan vam mir Bosanci i Hercegovci, sretno vam 16 godina mira. I nikad ne zaboravite da je Alija Izetbegovic svojim potpisom jednom zauvijek upisao Republiku Srpsku u gruntovne knjige Ujedinjenih Naroda.  Ko god kaze da je morao – laže. Pade mi na pamet… da je Bosna i Hercegovina čovjek, mislim da bi bila u velikom iskušenju da ne počini samoubistvo.  A ako bi iskusenje postalo neizdrzivo, poslijee bi rekli:”Šuti, rodila se, nije umrla…. a da znas što se napatila”.

 

hspf.info

 

Komentari

komentara