Kolumnist Washington Timesa: Nadolazeći Balkanski rat

Hrvatska  je krenula prema jednom drugom ratu. Balkan će opet eksplodirati s nasiljem. To je samo pitanje vremena. A takozvana “međunarodna zajednica” je bila u sredistu potpaljivanja vatre i poticanja sukoba.

 

Piše: Jeffrey T. Kuhner/Washington Times


 

 

Nedavno je Međunarodni kazneni sud za bivšu Jugoslaviju (ICTY) sa sjedištem u Haagu, u Nizozemskoj,  osudio hrvatskog generala Antu Gotovinu na 24 godina zatvora. ICTY presude su s pravom izazvale ljutnju i prosvjede diljem Hrvatske.

General Gotovina je osuđen zbog “zapovjedne odgovornosti” tijekom vojne akcije u kolovozu 1995, poznatom kao “Oluja”, kojom je  učinkovito okončan hrvatsko-srpski rat. ICTY navodi da je hrvatski general nadzirao protjerivanje 100.000 Srba i ubojstva stotina civila. Prema sudu za ratne zločine Ujedinjenih naroda, borba za oslobodjenje Hrvatske predstavlja “udruženi zločinački poduhvat.”

ICTY-jeva presuda je apsurdna i pretjerana. General Gotovina nije ratni zločinac, nego hrvatski domoljub i heroj pod čijim je zapovjedništvom obnovljena hrvatska teritorijalna cjelovitost. Štoviše, zadao je odlučujući udarac preminulom srpskom diktatoru Slobodanu Miloševiću i njegovom snu o “Velikoj Srbiji”.

Od 1991 do 1995, Miloševićeve ubojice harale su u cijeloj regiji. On je iskoristio raspad Jugoslavije – sintetički višenacionalne države – kako bi ostvario svoj cilj tj. stvorio Veliko srpsko carstvo koje bi se protezalo od Dunava do Jadrana. U Hrvatskoj, srpske paravojne postrojbe  su pomagane i podržavane od strane JNA te upravljao ratnim razaranjima tokom agresije.

Rezultat: trećina hrvatskog teritorija je okupirano, više od 180.000 Hrvata etnički očišćeno, a gotovo 20.000 civila ubijeno. Milošević je imao za cilj da se ujedine okupirani dijelovi Hrvatske sa gotovo 70 posto teritorija u susjednoj Bosni koje su njegove snage tamo okupirali. To možemo nazvati stvaranje države kroz genocidnu participaciju.

„Oluja“ je zaustavila sve ovo. Vojska generala Gotovine pokrenula je ofenzivu sa američkom pomoći i bila je zapanjujući uspjeh: civilne žrtve su minimizirane, borbe su trajale samo tri dana, i poraženi pobunjeni Srbi su morali potpisati Daytonski mirovni sporazum 1995.

Štoviše, za brojne medije – Washington Times, Wall Street Journal, Newsweek i Jeruzalem Post gen. Gotovina je nevin od bilo kakvih zloćina i kriminalnih radnji i nepravedno je osuđen. On nikada nije osobno naredio ili tolerirao bilo koji zločin. U stvari, ICTY-a tužiteljstvo je jadno po tom pitanju. Nisu uspjeli dokazati da je general Gotovina bio odgovoran za udružene kriminalne radnje. Razlog je jednostavan: nije odgovoran i zato nema dokaza.

– Istraživanjem akcije Oluja zaključeno je:

Nalog za evakuaciju srpskog stanovništva iz tzv “Krajine” u zonu okupacije došla iz Beograda nekoliko dana prije početka Oluje. Milošević je, shvativši da je pred vojnim porazom, naredio hrvatskim Srbima evakuaciju  u BiH i Kosovo i da tako ostvare svoje osvetničke ciljeve tamo. To je učinjeno prije nego što su hrvatske snage čak i pokrenule svoju vojnu akciju.

Dakle, cijeli kazneni progon,optužnica i presuda protiv gen Gotovine počiva na divovskoj prijevari: evakuacija srpskog stanovništva došlo pod izričitom zapovjedi lokalnim srpskim vlastima iz  Beograda. Dakle, hrvatske snage nisu mogli počiniti “etničko čišćenje”. ICT -jeva presuda je prijevara.

UN-a sud je političko vozilo koje teži pružiti povijesnu konačnu presudu o balkanskim ratovima  iz 1990-ih. A njegova presuda je jasna: Sve strane su bili krivi za zlodjela, niti jedna stranka, ili nacija , nije više odgovorna od ostalih. To je ono što je Srbija zahtijevala godinama. Trudili su se da pokriju svoju genocidnu odgovornost i nacionalnu sramotu s moralnom ekvivalencijom.

Dakle, presuda protiv gen Gotovine je veliki trijumf za Beograd. Srpski revanšisti tvrde da ICTY-jeva presuda omogućava promjenu hrvatskih međunarodnih granica. Predvođeni odvratnim Tomislavom Nikolićem, beogradski nacionalisti su u porastu popularnosti u anketama. Traže  obnovu Velike Srbije. ICTY im je pokazao  put : Ako je hrvatski rat za neovisnost bio je “udruženi zločinački poduhvat”, onda je cijela država Hrvatska – po toj ludoj  logici – utemeljena na ratnim zločinima i etničkom čišćenju.

To je razlog zašto hrvatska vladajuća stranka, HDZ, nije smjela poslati generala Gotovinu u Haag. To je bio preduvjet za zagrebački ulazak u Europsku uniju sto naglašava kako su bezobzirno i suprotno nacionalnim interesima ubrzavali hrvatsko članstvo u Europskoj uniji. HDZ tvrdi da će pomoći odvjetničkom timu generala Gotovine sa žalbom na presudu. Već su za dolar kratki a za dan kasne. Haaški kengurski sud nastoji da na hrvatskom generalu napravi primjer. Njegova sudbina je zapečaćena, bez obzira što hrvatska Vlada pokuša učiniti – i HDZ vođe to znaju.

HDZ-ov  režim je fundamentalno izdajnički. Nakon što je dobio rat, Zagreb gubi mir. HDZ je izdao generala Gotovinu, branitelje i hrvatsku teško stečenu neovisnost. Prodao je Hrvatsku u svom ludilu kako bi se dodvorili Bruxellesu. HDZ mora biti poražen i biti pometen u prašinu povijesti i zamijenjen s novom konzervativnom strankom – onom koja će pružiti biračima prave domoljubne-populističke opcije.

Hrvati moraju zahtijevati da Zagreb prekine  bezuvjetnu suradnju s Haškim sudom, te povuče svoju ponudu da se pridruži EU, osloboditi generala Gotovinu, sve slučajeve iz Haagu prebaciti na domaće sudove i inzistirati na tome da ICTY zaustavi svoje napade na hrvatski teritorijalni legitimitet. Ukratko, vrijeme je da se Hrvatska postavi na prvo mjesto.

ICTY presude su dali ultranacionalističkim Srbima ono što oni žele: još jedan metak u rascijepljenu Hrvatsku.

Vjetrovi rata pušu. Predaja generala Gotovine u Haag bila je ogromna greška.

Komentari

komentara