“Ne obaziri se na to odakle dolaziš, već gledaj kamo ideš.” – Pierre-Augustin Caron de Beaumarchai

 

Problem Hrvata u BiH je što oni nisu svijesni činjenice da to što su oni Hrvati nema veze sa Hrvatskom. Nisu svijesni toga da se nalaze u Bosni I Hercegovini i da je to njihova domovina.

 

Piše: Anđela Krivić/HSPF.info


 

 

Veći dio Hrvata u BiH uopće nema predodžbe što se događa u državi, još gore to ih čak i ne zanima. Neki još nisu shvatili da nema ništa od Tuđimanovog plana prispajanja Hercegovine. Kao da im je sat stao u tome vremenu iako vrijeme oko njih nezaustavljivo teče, donose se odluke koje će odrediti njihovu budućnost oni to ne primjećuju. Ne zamjećuju kuda idu i u kojem smjeru se raspliće kolo. Dok drugi tu razvijaju svoje korjenje i grade svoje kuće, oni sanjaju neodsanjane snove.Dopuštaju drugima da mi diktiraju sadašnjost i budućnost i to ne samo njihovu nego njihove djece i unučadi jer svaka odluka donešena sada ima refleksiju u budućnosti.

 

Ipak moramo ih “razumjeti” danas nije lako ni jednostavno preživjeti treba se izboriti za vastitu egzistenciju. Zaokupljeni svojim svakidašnjim problemima zašto bi se još zamarali i sa stanjem u državi. Za to služe političari njihov je posao da se prepucavaju i ganjaju okolo , na kraju zato su i izabrani. Al ključna riječ mi smo ih izabrali oni su tu da služe nama, a ne mi njima. Politika nije nešto što je rezervirano za političare. Svaki dan nam određuje politika tako da je ona nešto što nemožemo zaobići.

 

Zbog toga se trebamo sa time suočiti i prestati gledati Hrvatsku kao spasitelja i uzdati se u nju.Jer nažalost to je daleko od stvarnosti Hrvatska nije naš spasitelj i neće biti tu za nas kao što smo mi bili za nju. Veći dio Hrvata (osobito mlađe generacije) smatra da se mi nemamo pravo nazivati Hrvatima da smo mi Bosanci i Hercegovci . U nama vide uljeze koji kradu ono što njima pripada; njihova državljanstva, mjesta prebivališta i najbitnije od svega glasove na izborima. Smatraju nas manje vrjednima te nas tako i tretiraju – al zašto i ne bi kada im to dopuštamo ?

 

Ne cijenimo ono što imamo i ono što jesmo. Mi smo jedan jako veliki i hrabri narod koji se našao na ničijoj zemelji na mjestu gdje su svi ostavili svoj trag. Gazili su po nama, gaze i dalje, a i nastavit će. Istina je veći su od nas, ali mi smo u prednosti imamo jedni druge i biti ćemo tu kao i do sada. Kao i naši preci da se odupremo svima i opet pokažemo ono od čega smo sazdani.

 

Zbog toga moramo postati svjesni svoje situacije, okrenuti se jedni drugima i jer ako ne pomogneš sam sebi neće ti ni drugi pomoći.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara