Okrugli stol: “Statut Grada Mostara – problemi i rješenja” u organizaciji HSPF-a

 

Prateći političku situaciju u Gradskom vijeću u Mostaru, od neusvajanja proračuna za ovu godinu, problema oko izbora gradonačelnika, ali i odluke Ustavnog suda BiH, u kojoj se nalaže da se hitno promijene izborna pravila, Hrvatski studentski politološki forum je odlučio dati svoj doprinos rješavanju ili barem aktualizaciji ovog problema.


Podsjećamo, Statut je proglašen neustavnim, a nametnut je od strane Visokog predstavnika 2004. i nije se pokazao funkcionalnim.

Stoga je naša Udruga odlučila organizirati okrugli stol na temu “Statut Grada Mostara – problemi i rješenja” koji će se održati u utorak, 22.svibnja 2012. godine, u 17 sati, u Maloj galeriji Hrvatskog doma hercega Stjepana Kosače.

 

 

Izlagači su:

– Doc.dr. Milan Vego, redoviti profesor i pročelnik odjela Politologije na Filozofskom fakultetu Sveučilišta u Mostaru

– Dr.sc. Nurko Pobrić, profesor Ustavnog prava na Univerzitetu Džemal Bijedić u Mostaru, te član Radne komisije za izradu novog Statuta u Gradu Mostaru

– Danijel Vidović, član Gradskog odbora HDZ-a BiH Mostar, te zamjenik predsjednika Gradskog vijeća Grada Mostara

– Neđo Prljeta, predsjednik Kluba zastupnika Srba u Gradskom Vijeću

– Josip Merdžo, glavni tajnik HDZ 1990, te sudionik prethodnih pregovora oko Statuta

 

 

Do realizacije ove ideje se došlo prateći napetu političku situaciju u GV u Mostaru,od neusvajanja proračuna za ovu godinu, prijašnji problemi oko izbora gradonačelnika i drugo, ali i zbog odluke Ustavnog suda BiH, u kojoj se nalaže da se hitno promjene izborna pravila u Gradu Mostaru, i u kojoj se ovaj Statut proglašava antiustavnim. Podsjećamo ovaj Statut je nametnut od strane Visokog predstavnika 2004. i do dandanas se nije pokazao funkcionalnim.

 

Stoga pozivamo vas da prisustvujete ovom okruglom stolu, te da zajedno otvoreno progovorimo o problemima koje ovaj Statut nosi i rješenjima koje će biti na korist svih građana, te kako provesti odluku Ustavnog suda, da se ukloni diskriminacija prema mnogim biračima.

 

S poštovanjem


Ured za informiranje Udruge “Hrvatski studentski politološki forum”

 

 

Komentari

komentara