Politička filozofija je čašćenija i bolja od liječničkog umijeća

 

„Politička filozofija mora proučavati dušu.

(1) Ako je tomu tako, očito je kako političar treba znati štogod o duši kao što onaj tko liječi oči mora znati i o cijelome tijelu, i to još više zbog toga što je politička filozofija i čašćenija i bolja od liječničkog umijeća, a i među liječnicima oni najobrazovaniji uveliko se trude oko znanja o tijelu. „

 

Piše: Jelena Čevra/Fenix FF


 

 

Pročitavši ovaj naslov, sigurna sam da se mnoštvo podcjenjivača nasmijalo, reklo kako je to neistina, kako je to glupost, kako se politička filozofija ne može uspoređivati s liječničkom znanošću. Većina njih će se upitati tko je ovo izrekao. Pogledat će ime ispod ovog teksta,  pomisliti da je navedena misao možda moja misao, te me, u najmanju ruku, proglasiti neuračunljivom osobom.

 

Ne, nije ovo moja izjava, ovo je izrekao veliki Aristotel.

Aristolel, o kojemu mi koji pohađamo Filozofski fakultet, znamo puno toga, te ga intezivno proučavamo od prve godine studija. U svome djelu „Nikomahova etika“ u prvom poglavlju, u kojem govori o blaženstvu, dotiče se vrijednosti koje bi svaki političar trebao posjedovati ukoliko se želi kvalitetno baviti svojim pozivom, te ga plemenito izvršavati.

 

Između ostaloga, ističe da svaki političar treba znati da puno veće zadovoljstvo donosi rad za opće dobro, nego rad za svoje vlastite interese. Politika u svojim rukama drži mnoštvo ljudi, i jedan vladar, ukoliko zloupotrebljava svoju moć i svoju funkciju može nauditi cijelom narodu, i njegovoj budućnosti, dok liječnik, ukoliko počini pogrešku može uništiti jedan život. Usporedivši štetu koju nanosi liječnička pogreška, koja uništava jedan život i štetu koju nanosi pogreška vladara, koja može uništiti cijeli narod i njegovu dugoročnu budućnost, dolazi do zaključka da je „politička filozofija čašćenija i bolja od liječničkog umijeća“.

 

Studenti političkih znanosti, odnosno politologije, susreću se s podcjenjivačkim komentarima o ovom studiju. Poistovjećivanje politologije s politikom i ograničavanje politologije na politiku  je velika greška koju prave  svi oni koji će na izjavu da studiram politologiju dobaciti jedan od onih neutemeljenih, neargumentiranih i neukusnih  komentara.

 

Politologija nije isto što i politika, politolog ne znači isto što i političar. Studenti politologije se obrazuju i usavršavaju da bi postali osobe koje proučavaju obilježja, organizaciju i funkcioniranje vlasti kao političkog fenomena, politički ustroj društva i društvenih organizacija te prirodu i funkcioniranje različitih političkih sustava i institucija. Obrazuju se kako bi postali politički analitičari, kompetentni za analiziranje i definiranje političkih događanja, te donošenje najboljih rješenja za probleme na političkoj sceni. Nije im cilj postati slika ili preslika današnje političke elite.

 

Nisu svi stvoreni da budu liječnici, arhitekti ili fizičari. Ne bi svijet bio zanimljiv ni funkcionalan da se svi bavimo istim zanimanjem. Svako zanimanje je časno dok ga časno odrađujemo. Nadajmo se da ćemo postati pravi akademski građani koji će budućnost mijenjati na bolje. Učinimo prvi korak prema tom cilju na način da ne podcjenjujmo ljude, njihove studije, niti djelatnosti kojima se bave.

 

HSPF.info

 

Komentari

komentara