Središnja Bosna – stanje katastrofa

Svaki dan čitaš novine, pregledavaš portale, čitaš najnovije informacije o Libiji, o Afganistanu ili o SAD-u… Naravno, to su udarne vijesti, dok se ono što te ponajviše zanima nalazi u nekom “nevidljivom”, i to u samo par rečenica. Tako, nerijetko možemo naići na par riječi i o Središnjoj Bosni. I ide naslov za naslovom, Središnja Bosna ovo, Središnja Bosna ono, a sve gore od goreg…

Piše: Josip Antičević


 

Pa tako 15-ak godina poslije rata naslov “Egzodus Hrvata Središnje Bosne”. Čitaš rečenicu za rečenicom – stanje katastrofa. Pa nas Hrvata nema više u Središnjoj Bosni?! Znaš da nije tako. Srce govori jedno, a činjenice trenutne situacije drugo. Konkretno, Travnik je sa 26000 pao na 10000 Hrvata, Bugojno s 34% palo na samo 10 % Hrvata i onda te uhvati strah. Što će biti s nama?

Politika se vodi iz dana u dan. Pozivaju se građani na bojkot institucija, a institucije na neki način bojkotiraju građane i tako u krug. Znamo mi iz Središnje Bosne da Hercegovina nema problema, ona vrlo lako i bez bez puno muke može tražiti osnivanje nekog narodnog sabora, može čak tražiti neku vrstu autonomije. Ali kako će to napravit Središnja bosna? Za neupućene ta autonomija se traži u Središnjoj Bosni još od 1993., pa sve do danas. Traženje te autonomije nije se očitovalo kroz institucije već kroz one male “obične” stvari:

Dijete, treći razred osnovne skole obuče dres Davora Šukera i potuče se s kolegom iz druge polovice škole samo zbog tog dresa i zbog grba na tom na dresu. Slična situacija je i kad igraju FK Vitez i NK Vitez. Na toj utakmici, koliko Hrvata toliko zastava, kao da igra hrvatska reprezentacija. Bitno je pokazati da si Hrvat i da živiš na hrvatskoj zemlji. I sad prvi put poslije toliko godina, Hrvati u Središnjoj Bosni su osvojili vlast. Mislim da su se i sami predstavnici većine iznenadili kad su vidjeli taj rezultat. Lijepo zvuči “imamo vlast”, ali situacija izađe na skroz drugu stranu.

Vlast su formirali naši Hrvati koji vole nositi tamno plave ili čak crne košolju, koji su kroz povijest bili s nama, vodili nas u kriznim vremenima i koje bi možda i podržali da nisu ušli u savez s nekim isto tako “našim” gospodarstvenicima ili onima što se predstavljaju da su “naši” a ustvari su “tuđi”. I tako Središnja Bosna izgubi hrvatsku vlast.

Po onim naslovima iz portala i novina, tenzije se dižu između naših i njihovih a to znači da se institucije neće moći blokirati, da neće biti sabora u Središnjoj Bosni, da su Hrvati opet manjina i sve to za produkt više… Umjesto tuče ispred škole jednom tjedno, bit će tuča svaki dan, umjesto zastave na stadionu bit će zastava na ulici, pa će hrvatski narod Središnje Bosne ispasti provokator koji nije za suživot i koji promovira razne ekstremne političke opcije.

I na kraju, ništa nije i neće bit postignuto, posla nema, kruha nema, igara nema, sjedi na kavi ili ispred TV-a, isto te dođe, a stanje ostaje katastrofa, svugdje i u svemu. I da, nema još jedne stvari – nema dogovora o formiranju vlasti u SBŽ-u, tj. ima, ali vlast nije hrvatska.

Komentari

komentara