Studentski život – Kako uče studenti u Njemačkoj?

 

Strani studenti često dođu u Njemačku ne znajući skoro ništa o fakultetu koji su upisali. Za mnoge je početak studija velika promjena: učenje na stranom jeziku, plus daleko od kuće. Kako organizirati studije u Njemačkoj?


 

 

Sveučilište u Hamburgu: na crvenim vratima visi natpis na kojem piše „Usmeni ispit – ne uznemiravaj“. U učionici profesorica Tanja Kupisch drži ispit iz talijanskog jezika. Kupisch je prije tri godine počela raditi kao profesorica romanistike na Hamburškom sveučilištu. Njena vrata su uvijek otvorena za studente, mnogi joj šalju mailove, dnevno ponekad više od 100, na koje ona naravno ne uspije uvijek odgovoriti.

 

Damares Zimmerman je u Brazilu studirala ekonomiju. Za nju je njemački način odnosa između studenata i profesora značio veliku pomjenu.

 

„U Brazilu sam studirala na jednom privatnom fakultetu, tamo su profesori puno više brinuli o studentima. Stalno su nam govorili gdje možemo posuditi knjige ili nešto fotokopirati. Fakultet nije bio velik, ali bilo je ipak drugačije.“

 

Strani studenti u Nemačkoj imaju veću potrebu za konzultacijama

 

Thomas Eger, direktor „Pravnog i Ekonomoskog Instituta“ u Hamburgu može to potvrditi. Na ovom fakultetu ima studenata iz 33 različitih zemalja. „Zanimljivo je da studenti iz Indije i Izraela na primjer, stalno raspravljaju, diskutiraju, prvo ništa ne vjeruju i ispituju. S druge strane, tipičan Kinez je vrlo vrijedan i  manje raspravlja tijekom predavanja. Znatna razlika između studenata je iskustvo sa seminarskim radovima.“

 

U Njemačkoj se na svakom smjeru sveučilišta pišu seminarski radovi, kao domaća zadaća. Na Pravnom i Ekonomskom Fakultetu ima samo oko 100 studenata, atmosfera je prilično prijateljska. Ovaj master program je u Hamburgu izuzetak, ekskluzivna briga profesora se i skupo plaća. Jedan semestar za europske studente košta 4.500 eura, a za ostale skoro duplo više, 8.500 eura.

 

Tečajevi za organiziranje vremena

 

Ester Kauffman studentima nudi tečajeve na kojima oni uče sebi organizirati vrijeme i da maksimalno iskoriste dan. Za mnoge strane studente problem je njemački jezik.

 

„Na početku sam uglavnom učila kod kuće. Prvo sam sve teme koje nam je pofesor davao, prevodila na portugalski. Onda sam na portugalskom malo istraživala po internetu i učila. Međutim, sad sam prestala sa tim jer su ispiti ionako na njemačkom.“

 

Studenti imaju dosta ispita, cijeli semestar se uči pod pritiskom. Damares, studentica iz Brazila, smatra da profesori u Hamburgu puno zahtjevaju. Zbog toga uglavnom uči sa kolegicama, tako im je lakše. Bilo je već padanja na ispitima. Tada je čak razmišljala odustati od studiranja. To nije rijetkost. Polovica stranih studenata prekine studije u Njemačkoj.

 

Brazilki Damares to se više ne može dogoditi, već je predala diplomski rad. „Konačno sam na raspustu, mogu uživati u suncu i ići na jezero po cijeli dan. Ne moram stalno žuriti kući da bi učila. Poslije dvije godine se prvi put opuštam – divan osjećaj.“ (Deutsche Welle)

 

hspf.info

 

Komentari

komentara