Sveučilište u Mostaru: Luksuz koji si (ne)možemo priuštiti!?

Hercegovačka televizija, Radio Herceg-Bosne, Radio postaja Mostar, Hrvatsko narodno kazalište u Mostaru nekima očito nisu bili dovoljni. Kad su već odlično krenuli, domino efektom bi se moglo dotući i Sveučilište u Mostaru. Pametne glavice očito nisu dosada uspjele  shvatiti koliku važnost za Hrvate u BiH ima ova jedina javna visokoškolska ustanova na hrvatskom jeziku u ovoj državi.

 

piše: Vedran Kožul / pogled.ba

 


 

Ne samo za Hrvate, nego i za čitavu regiju koja gravitira ka Mostaru, a ovo Sveučilište je i najvažniji razlog zbog kojeg pojedinci na privremeni boravak dolaze iz Hrvatske u BiH, a ne samo obrnuto kako je do sada uglavnom bio običaj.

„Recesija je!“

Ovih dana u našim medijima smo mogli pročitati kako Hercegovačko-neretvanska i Hercegbosanska županija, inače suosnivači ovoga Sveučilišta, istome duguju značajne svote novca.

„Recesija je!“ Na ovu rečenicu s dvije riječi uglavnom se svode pravdanja županijskih premijera, ministara i ostalih čimbenika. Istina, recesija je nažalost prisutna u velikoj mjeri, no da li se u godinama krize baš mora štedjeti na obrazovanju? Ne bih baš rekao da mora jer se od stvari koje su od općeg društvenog značaja nikada se ne bi smjelo „otkidati.“  Imamo li se pravo kititi perjem, to jest uspjesima našega Sveučilišta, dok ga isto u vrijeme stavljamo u skoro pa bezizlaznu poziciju!? Džabe će nam ovdje biti poručivati “Stop majorizaciji Hrvata“ ako u isto vrijeme sami budemo „majorizirali“ naše Sveučilište, kao i njegove djelatnike i studente. Nećemo imati pravo druge optuživati za loše stvari oko obrazovanja dok u isto vrijeme nesvjesnim radom većina županija s hrvatskom većinom svojom nemarnom politikom zabijaju nož u leđa našoj najvažnijoj obrazovnoj instituciji. Čovjek se upita, znaju li ti ljudi,  koji su usput kazano izabrani da služe narodu, u što se upuštaju!? Možda oni i misle da će se sve to dobro završiti jer će pare možda pasti s neba!? Poštovana gospodo, novca fali i na zemlji, a s neba ne pada pa ga zbog toga treba trošiti i namjenski.

Misle li neki da su studenti magarci?

Zbog ovakvih situacija iz ne tako davnih vremena deblji kraj su izvukli, naravno, studenti. Tako se semestar na određenom broju fakulteta s 600 KM povećao na 750 KM. Mostarski studenti su po običaju šutjeli, a ovakvi običaji našeg studentskog puka su tema za jednu podužu ozbiljnu analizu. Od ovoga poskupljenja još više bode oči nova tarifa na pojedinim fakultetima prema kojoj je studentima koji studiraju uz potporu ministarstva cijena semestra 500 KM! Treba biti realan pa reći da za ovakvo poskupljenje zasigurno nisu krivi fakulteti jer ako za primjer uzmemo da je Hercegbosanska županija od planiranih 500 tisuća KM uplatila tek oko 45 tisuća onda zapravo vidimo u kojem postotku ministarstva „podupiru“ studente.

Zasada izgleda nije planirano poskupljenje semestra svima onima koji studiraju uz plaćanje. Za nadati se da se takvo nešto i ne planira jer ako netko u ovako teškoj situaciji planira studentima natovariti nova poskupljena na leđa onda taj „netko“ očito smatra da su studenti magarci koje je najlakše natovariti.

U ovakvoj situaciji prihvaćanje takvih poskupljenja bilo bi konačno potpisivanje kapitulacije mostarskih studenta.
S nadom da se takvo nešto ne sprema, studenti Sveučilišta u Mostaru moraju jasno i glasno poručiti svima odgovornima da pod hitno izmire obveze koje su preuzeli i da osiguraju budućnost ovoga Sveučilišta bez daljnjih novčanih opterećenja studenata.

Moramo li uza sve probleme koji nas muče još i razmišljati da li je Sveučilište u Mostaru luksuz koji si (ne)možemo priuštiti!?{jcomments on}

Komentari

komentara