Tjedna inventura: Država tone, a raji glavna preokupacija Al’ Dino i Arduana

U trenutku dok ovo čitate navršava se točno godina dana od kada ova i ovakva nakaradna država nema središnju vlast. Već punih 365 dana vlast obavlja vlada u tehničkom mandatu koju je narod izabrao daleke 2006. godine. Nakon formiranja neustavne i nelegalne federalne vlade na čelu s ‘Platmormašima’, koju je mimo Ustava i zakona, suprotno odluci SIP-a i nakaradnom matematikom blagoslovio visoki predstavnik Valentin Inzko, zaredalo se sa planovima i sastancima u cilju što skorijeg formiranja vlasti na razini države. I eto, začas prođe puna godina.

 

Piše: Ivan Kraljević (ABCportal.info)


 

 

Posljednji u nizu takvih sastanak dogodio se u ponedjeljak u Brčkom. Sve oči javnosti bile su usmjerene u pravcu Distrikta, očekujući napokon novu vlast. Političari su najavljivali kako vjeruju u međusobni dogovor, a međunarodna marioneta, uvijek optimistični Inzko dao je 50% – 50% prognozu poručivši kako je u BiH jedino moguća politika realnog i mogućeg kontra politike isključivosti i maksimalističkih zastupanja svojih stavova. Nakon višesatnog i ugodnog (sa smijehom na licima šestorice lidera) zasjedanja, velika očekivanja su splasnula. Pokazalo se da je ponovno prevagu odnijela ona druga polovica Inzkove prognoze. Sastanak u Brčkom završen je bez ikakvog dogovora. Ponovno je pobijedila politika isključivosti, čiji sljedbenici nisu mogli odustati od svojih maksimalističkih ciljeva. Pokazalo se da na budućnost BiH svi gledaju različito.

I onda su uslijedile jadikovke i žalopojke, međusobna prepucavanja i osuđivanja. Očekivano, za formiranje Vijeća ministara bile su sporne pozicije Hrvata, od kojih svi nastoje štogod odškrinuti ili u najgorem slučaju po svome shvaćanju nametnuti odgovarajuću osobu, a ne onu koju je hrvatski narod izabrao na kakvim-takvim, ali slobodnim izborima. Takav plan je uspio na razini Federacije, ali čini se da ćemo na razini države gledati drugu priču. Zasad, kako vidimo tome ostaju dosljedni Čović i Ljubić, koji su poručili da ‘nikom više neće dopustiti da u ime hrvatskog naroda, ili legitimnih predstavnika Hrvata bira hrvatskog člana Predsjedništva, ili bilo koju drugu instituciju u BiH’. Je li to čvrsta odluka ili još jedno zavaravanje svoga hrvatskog naroda, vidjet ćemo u skorije vrijeme. Sve ovisi koliko će im odgovarati fotelja u koju zasjednu.

Premda je sastanak bio zatvorenog tipa, partijska FTV je u maniru velike ekskluzive objavila kako Hrvati (dva HDZ-a) koče napredak BiH, njezin put ka europskim integracijama i da su oni upravo ti koji ruše ovu državu. Možda su jednom takvom ekskluzivom začinjenom vandalskim činom ‘navijača’ na mostarskom derbiju željeli skinuti ljagu sa svoga imena, koju su si priskrbili zbog neprofesionalizma i sve učestalijih kazni koje plaćaju (RAK, RTRS…). Ni SDA nije ostao dužan, ali je ponovno Hrvatima dao do znanja da se bez njih može u ovoj državi. Kako navode, vlast u Federaciji je pokazala da se može bez dva HDZ-a, koji su dobili većinsku potporu hrvatskog naroda. Je li to znači i da će nešto slično pokušati uraditi na razini države?! Poznajući im dosadašnju politiku neće biti neočekivano.

‘alo narode, javljam vam se iz Amerike i Crne Gore

Dok su stranke i mediji u BiH tražili krivce za još jedan neuspjeli sastanak u svezi formiranja Vijeća ministara, iz Amerike se javio platformaški predsjednik Federacije BiH Živko Budimir. Izgleda, njega i nije previše zanimalo sve to, pa je malo (diplomatski) skoknuo do hrvatskih iseljenika, koje je pokušao uvjeriti da članice ‘Platforme’ napokon rade na uspješnom rješavanju pitanja Hrvata u BiH i očuvanju njihove konstitutivnosti u ovoj državi. Možda su mu i povjerovali, ali to i nije previše važno ako se zna da se dijaspora, baš poput Hrvatske, ponaša maćehinski prema hrvatskom narodu u ovoj državi. Pitanje je samo primjećujemo li mi to?!

Živko iz Amerike udari i po bolnoj točci Srba. Iz sred Amerike poželi on teritorijalno preurediti ovu državu. Ne, u korist hrvatske federalne jedinice, koju je Čović mali milijun puta obećao, već bi on, eto, uredio Posavinu kao distrikt. Ali kad već nisu Hrvati, Srbi su mu poručili kako on ‘ zadrti Pavelićev sljedbenik i hrvatski izdajnik ne smije ni doći u Posavinu’, a kamoli je podijeliti uzevši određeni dio RS-u. Kratko i jasno, baš po srpski.

Izgleda da će ovakva federalna vlast ostati, a s njome i Živko kao njezin čelnik. Međunarodan zajednica tako odlučila. Ako se ovo obistini, onda će Živko biti na velikom testu. Vidjet ćemo hoće li biti uspješniji od svojih prethodnika koji su nama Hrvatima odavno obećali federalnu jedinicu. Ima priliku, možda mu narod i povjeruje iako ga nije izabrao.

Ali opet, za kakvu se jednakost i konstitutivnost trebamo boriti ako nam naš visoki predstavnik Inzko sa sastanka s crnogorskim predsjednikom poruči kako narodi ove zemlje podržavaju Daytonski ugovor?! Neka pita Hrvate pa će čuti odgovor koliko i kako poštuju i sve će mu biti jasno. Ali, doduše navikli smo na dvoličnost međunarodnih političara koji borave ili koji su boravili u BiH. Još jedan dokaz u kakvoj nakaradi živimo.

Ne’š ti države gdje je žutilo glavna preokupacija

Bosna i Hercegovina je zaista jedna velika anomalija. Nedostatak i iznimka sama za sebe, a tek onda i za ostale. U zemlji bez vlasti, gdje je nezaposlenost dosegla najvišu razinu u proteklih pet godina, gdje vlada visoka stopa kriminaliteta, mita, korupcije i nepotizma, gdje se radničke bune guše državnim parama, gdje glavni grad biva zatočen u prometnom kolapsu, gdje se milijuni maraka bacaju u ime neke gripe, gdje se igra liga batinjanja i huliganizma, gdje se na kapaljku spomene početak ratnih strahota u Ravnom, ipak postoji nešto što najviše zabrinjava narod. Naravno, koliko god ovi problemi bili ogromni, oni su iza žutila.

Iz mora ovih problema narod, eto, najviše brine što će biti sa Al’ Dinom i Arduanom. I dok država tone, a narod izgladnjuje, ‘multikulturna’ sarajevska raja posljednje dane proteklog tjedna preko Internet portala probdije čitajući i slušajući tko je kriv i tko je koga prevario, ‘muzičar’ novinarku, ili novinarka ‘muzičara’. I razvi se rasprava na to, a na jednom od bošnjačkih portala od tri najčitanija članka upravo su sva tri vezana za intimni život ovog para. Tužno i istinito. I onda se pitamo zašto nam je ovako?! Pa, i neka je… Pa dokad izdržimo.

Uostalom, davno je Mahatma Gandhi rekao da svaki narod ima onakvu vlast kakvu zaslužuje. Mi eto nemamo nikakvu, a i ne zaslužujemo je sve dok nas zanimaju ovakve stvari i tuđi problemi, a ne problemi naših života i opstanka našeg/naših naroda. Izgleda da se ovdje još nije ni društvo izgradilo, a kamoli država…

(HSPF.info)

Komentari

komentara