Tjedna inventura: Preko Angele Merkel sve do Herceg-Bosne

Tjedna inventura: Preko Angele Merkel sve do Herceg-Bosne Protekli tjedan obilježili su različiti događaji. Vrijedi izdvojiti posjet Angele Merkel Zagrebu i Beogradu. Nije nebitan ni posjet Jadranke Kosor Prištini.


 

 

 

Vedran Kožul / pogled.ba

 

Politički vrh Hrvata Bosne i Hercegovine okupio se u Mostara na obljetnici Hrvatske Republike Herceg Bosne, dok su samo dva dana ranije navijači Zrinjskog izbačeni sa sarajevske Grbavice zbog zastave koja je stajala i na obljetnici.

Merkel  podržala Jacu, razljutila Borisa Tadića i zaobišla BiH

Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ)  u Republici Hrvatskoj su prije par mjeseci pojedini mediji i političari predviđali potpuni fijasko. Baratalo se čak brojkom da HDZ podržava samo 6% građana ove zemlje!? Naravno, nitko realan ne bi takva predviđanja shvatio do kraja ozbiljno. Dovoljno je reći da ova stranka u Hrvatskoj ima preko 200 tisuća članova. Pomnožimo samo taj broj s dva ili tri i eto zavidne brojke, plus ostali. Sve to premašuje 6%. 

No, HDZ-u ne cvjetaju ruže. Mnogobrojne afere (Sanader & Co) uzdrmale su poziciju stranke koja se smatra najjačom.  Ipak, posljednjih mjeseci nakon, na prvi pogled, bezizlazne situacije HDZ se polako diže i njegova borba s lijevom „kukuriku“ koalicijom biti će svakako zanimljiva. Vjetar u leđa stranci premijerke Kosor dala je i trenutačno najmoćnija žena svijeta, njemačka kancelarka Angela Merkel koja je samim svojim dolaskom i riječima potpore Vladi dala do znanja koga podržava.

S druge strane, u srpskoj prijestolnici nisu previše oduševljeni posjetom njemačke kancelarke. Oštra poruka u kojoj stoji da Srbija mora priznati cjelovito Kosovo naišla je na salvu osuda kod istočnih susjeda. Još gore je prošla Jadranka Kosor zbog svoga posjeta Prištini. Tako se moglo čuti da Kosorici ne trebaju neprijatelji kod prijatelja kojih ima, a javnost je mogla uživati i u sočnim naslovima tipa onoga da HDZ financira albanska mafija! Ni predsjednica Vlade Republike Hrvatske nije ostala dužna te je poručila kako su prošla vremena kada se iz Zagreba išlo po savjete u Beograd. Potez koji je njenoj stranci sigurno priskrbio još glasova pred ljuti boj s političkim protivnicima predvođenim SDP-om.

Što misli o stanju u BiH jasno je poručila i njemačka kancelarka samim potezom nedolaska u Sarajevo. Zemlja bez državne vlasti 11 mjeseci poslije izbora bio je više nego dovoljan razlog za ne posjetiti ovu zemlju čuda.


Sjećanje na Herceg-Bosnu

Proteklih godina političkih vrh Hrvata Bosne i Hercegovine običavao je obilježavati 18. studeni – dan Hrvatske zajednice Herceg-Bosne.  S druge strane 28. kolovoz – dan Hrvatske Republike Herceg-Bosne i se spomenuo, ali više onako „stidljivo.“

Ipak, ove godine u organizaciji Hrvatskog narodnog sabora Bosne i Hercegovine svečano je obilježen i dana kada je prije 18. godina uspostavljena ova republika unutar međunarodno priznatih granica Bosne i Hercegovine. Istina, Herceg-Bosna kao takva nije dugo postojala, no velika većina Hrvata u ovoj zemlji sjeća se vremena u Herceg-Bosni, jer su tada, unatoč ratnim vremenima, Hrvati bili puno ravnopravniji faktor u BiH nego li su to dana u dvoentitetskoj državi s tri konstitutivna naroda.

Na obljetnici se okupilo vodstvo Hrvatskog narodnog sabora prevođeno predstavnicima dva HDZ-a. Predstavnika Platforme nije bilo, a takvo nešto je bilo i očekivano.

S govornice su se mogle čuti poruke kako i Hrvati imaju pravo na referendum i kako je koncept od četiri federalne jedinice najbolji jer bi napravio balans između nacionalnog i i građanskog modela.

Naravno, za takvo nešto potrebno je zalaganje čitavog naroda, od same priče ništa se neće pomaknuti s mjesta. Isti slučaj je i s javnim televizijskim program na hrvatskom jeziku. Okrugli stol koji je održan u Mostaru pod nazivom  “Javni mediji na hrvatskom jeziku u BiH – stanje i perspektive” je dobra stvar no na svima nama ostaje zadaća jasnog i glasnog zauzimanja za jedno od naših osnovnih prava – medije na hrvatskom jeziku.

Da je stanje međuljudskih odnosa daleko od idealnoga pokazao je i novi slučaj iz Sarajeva. Tamošnjoj policiji ponovno je trn u oku bila zastava hrvatskog naroda. Ista ona zastava koja se samo par dana kasnije vijorila na obljetnici Hrvatske Republike Herceg-Bosne.

Dok se ista u jednom dijelu BiH vijori u drugom se zbog nje dobivaju batine. Da li je to suživot kakav bi trebao biti?

Komentari

komentara